null Linda-Maria: Kun mielenterveyteni on järkkynyt, hengellisyys on ollut suojakilpeni

Puheenvuorot

Linda-Maria: Kun mielenterveyteni on järkkynyt, hengellisyys on ollut suojakilpeni

Hengellinen vakaumukseni ei ole epävakaan persoonallisuushäiriöni oire, vaan turva kaikkien synkimpinä hetkinä.

Törmäsin jokin aika sitten Twitterissä kommenttiin, jossa ihmeteltiin, miksei uskovaisuutta lasketa harhaksi ja miksei siihen ole saatavilla lääkitystä ja terapiaa. Mielestäni kommentti oli loukkaava sekä uskovaisia että mielenterveysongelmaisia kohtaan.

Itse kuulun molempiin ryhmiin. Hengellinen vakaumukseni ei kuitenkaan ole epävakaan persoonallisuushäiriöni oire, vaan juurikin sen pahimmilta oireilta suojaava tekijä.

Epävakaasta persoonallisuushäiriöstä kärsivillä on kohonnut itsemurhariski. Synkimpinä hetkinäni olen itsekin useasti pohtinut oman elämäni päättämistä. Minulla on ollut myös väkivaltaisia ajatuksia muita ihmisiä kohtaan.

Epävakaudelle tunnusomaisesti nämä ajatukset ovat olleet aikuisiällä lähinnä lyhytkestoisia impulsseja, mutta sitäkin voimakkaampia. Tyypillisesti kohtaus on kestänyt puolesta tunnista muutamaan päivään, mutta tuolla välillä olen joutunut oikeasti pelkäämään satuttavani itseäni tai jotakuta toista.

Kaikkina niinä hetkinä, kun olen joutunut pelkäämään tekeväni jotakin peruuttamatonta, uskoni Jumalaan on pelastanut minut.

Näin pelottavalla tavalla oireilevasta mielenterveydenhäiriöstä kärsivänä tuntuu epäkunnioittavalta, että joku rinnastaa todellisen kuolemanvaaran siihen, että uskon suojelevaan Taivaan Isään, jolla on elämällemme tarkoitus.

Kaikkina niinä hetkinä, kun olen joutunut pelkäämään tekeväni jotakin peruuttamatonta, uskoni Jumalaan on pelastanut minut. Toki uskon lääketieteen ja läheisten olevan myös lahjoja Jumalalta, mutta kaikkina pimeinä hetkinä ei ole lääkettä tai läheistä, johon turvautua. Näinä hetkinä olen kiitollinen uskostani.

Uskon tilasta riippumatta me mielenterveysongelmaiset tarvitsemme usein myös maallista hoitoa. Näinä hetkinä olen kiitollinen siitä, ettei tappavan pitkiä hoitojonoja ole kuormittamassa entisestään kaikki Jumalaan uskovat kansalaiset.

Kirjoittaja on muusikko, kirjailija ja häpeämättömästi hengellinen marsuäiti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.