Myllypuron elintarvikejakelu jatkaa toimintaansa – ”Tämä on sellaista köyhän lottoa”
Koronapandemia on vähentänyt Myllypuron elintarvikejakelun asiakkaita. Ruokaa hakemaan pääsee kuusi ihmistä kerrallaan, ja sisällä pitää käyttää maskia.
Vaikka yhteiskunnassa on päällä koronasulku, jonka vuoksi esimerkiksi ravintoloissa ruokailu on kielletty, Myllypuron elintarvikeapu jatkaa toimintaansa.
– Jatkamme ruokajakelua. Tämä on varmaan viimeisiä paikkoja, joiden toimintaa yhteiskunnassa lähdetään lopettamaan. Noudatamme tiukkoja ohjeita viruksen leviämisen estämiseksi. Sisään isoon halliin ei pääse kuin kuusi ihmistä kerrallaan ja silloinkin vain maskin kanssa, toiminnanjohtaja Sinikka Backman kertoo.
Sisällä ruokakassin voi täyttää itse ja valita, mitä ruokaa ottaa. Jos ei ole maskia, saa ulos valmiiksi täytetyn kassin. Rakennuksen seinustalle pääsee parikymmentä ihmistä valmistautumaan sisäänpääsyyn. Elintarvikkeita jaetaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 10–12.
– Viime keväänä ja kesällä elintarvikejakoa ei ollut. Sen sijaan pakkasimme kaupungin, seurakuntien ja järjestöjen jaettavaksi akuuttikasseja. Kun aloitimme jakelun uudestaan, osallistujamäärät ovat olleet aiempaa pienempiä. Kun ruuanhakijoita on ollut enimmillään jopa 1800, nyt heitä on keskimäärin 900.
Nykyisenä tekoälyn aikana olisi syytä kehittää välineitä siihen, että ihmiset saisivat tarvitsemaansa apua.
Backmanin mukaan koronapandemia näkyy siinä, että osa vanhuksista ei uskalla tulla hakemaan ruokaa. Heidän tilalleen on tullut uusia hakijoita, kuten lomautettuja. Lapsiperheitäkin näkyy joukossa, mistä Backman on erityisen huolissaan.
– Olen sitä mieltä, että meidän asiakkaissamme on ihmisiä, jotka ovat pudonneet johonkin sellaiseen marginaaliin, että he eivät näy edes tutkimuksissa. Nykyisenä tekoälyn aikana olisi syytä kehittää välineitä siihen, että ihmiset saisivat tarvitsemaansa apua. Ei ole oikein, että täällä on lapsiperheitä ja iäkkäitä ihmisiä.
Myllypurossa on riittänyt ruokaa kolmeen viikoittaiseen jakeluun, mistä Backman kiittää tavarantoimittajia. Niistä monet ovat olleet yhteistyökumppaneita jo pitkään.
Toisaalta hävikkiruokaa ei Myllypurossa nykyisin ole jaossa yhtä paljon ja monipuolisesti kuin ennen, sillä kaupat pyrkivät minimoimaan hävikkinsä. Hävikkiä jakavat myös monet muut toimijat eri puolilla kaupunkia. Stadin Safkan yhteistyössä on mukana kymmeniä toimijoita ja lisäksi Myllypuron tapainen iso toimija kaupungissa on Hurstin Apu.
– Totta kai elintarvikeketju pyrkii vähentämään kulujaan minimoimalla hävikkiä. Tämä näkyy erityisesti lihatuotteissa. Kun aiemmin kassiin saatettiin pakata kolme eri tuotetta, nyt mukana on yleensä yksi. Vihanneksia, hedelmiä ja leipää riittää ja kyllä hakija kunnon kassin saa. Ne, joilla on kaikkein tiukinta ja mahdollisuus liikkua, käyvät useammassa paikassa. Tämä on sellaista köyhän lottoa, Backman kertoo.
Backman on ollut Myllypuron toiminnassa vuodesta 1998 ja toiminnanjohtajana vuodesta 2014. Hän on eläkkeellä ja tekee työtä auttamisen halusta.
– Tämä on mielenkiintoista puuhaa. Niin kauan olen palvelemassa vähävaraisia kuin tarkoitettu on. Luotan johdatukseen tässäkin asiassa.
Yksi asia Backmania ilahduttaa: Myllypuron työntekijätilanne on parempi kuin koskaan.
– Nyt on kahteenkymmeneen vuoteen ensimmäinen kerta, kun meillä on turvattu työväki. Olemme saaneet palkkaukseen lisää rahaa ja ihmisiä on muun muassa palkkatyössä ja työkokeilussa. Toiminta on aiempaa vähemmän vapaaehtoisten varassa, Backman sanoo.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Sen tämä ainakin on kirkastanut, että elämä on hetkellistä”, sanoo Myllypuron elintarvikeavun johtaja Sinikka Backman korona-ajasta
HengellisyysPiispa Teemu Laajasalo toimitti kirjan korona-ajan kokemuksista. Hänen mukaansa monien ihmisten on vaikea palata etäelämästä takaisin. Se näkyy kirkossakin.