null Myötätunnon juhlavuosi on lopuillaan – Teemu Laajasalo, lisääntyikö myötätunto?

Teemu Laajasalon järjestämä Myötätuntoilta järjestetään maanantaina 25. marraskuuta.

Teemu Laajasalon järjestämä Myötätuntoilta järjestetään maanantaina 25. marraskuuta.

Ajankohtaista Ajankohtaista

Myötätunnon juhlavuosi on lopuillaan – Teemu Laajasalo, lisääntyikö myötätunto?

Helsingin piispa haluaisi kokea enemmän myötätuntoa niitä ihmisiä kohtaan, ”jotka eivät pelottavuutensa vuoksi pääse huomiohyväntekeväisyyden piiriin”.

Piispa Teemu Laajasalo julisti vuodenvaihteessa, että vuosi 2019 on Myötätunnon juhlavuosi.

– Tässä ajassa, jossa vastakkainasettelu, ohipuhuminen, toisten tahallinen väärinymmärtäminen ja haluttomuus kuulla ja kuunnella määrittävät keskusteluilmapiiriä, tarvitaan myötätuntoa, asettumista toisen asemaan. Se sopisi tämän vuoden teemaksi, Laajasalo sanoi vuosi sitten.

Vuoden ajan Laajasalo on myöntänyt joka kuukausi Myötätuntopalkinnon. Palkinnon ovat saaneet muun muassa Vantaan seurakuntien ja Vantaan kaupungin Yhteinen pöytä -ruoka-aputoiminta, kirkon sateenkaarityön toimijat, Idai-hirmumyrskyn uhreja auttanut Helsingin seurakuntayhtymä ja yrittäjä Aira Samulin.

Piispa on järjestänyt vuoden varrella myös neljä Myötätuntoiltaa Helsingin Vanhassakirkossa. Viides ja viimeinen ilta järjestetään ensi maanantaina, jolloin Laajasalo keskustelee emerituspiispa Eero Huovisen ja Helsingin Sanomien toimittajan Anna-Stina Nykäsen kanssa ”myötätunnosta jakamisen, julkisuuden ja Jeesuksen näkökulmasta”.

Teemu Laajasalo, myötätunnon juhlavuosi on loppusuoralla. Onko myötätunto lisääntynyt?

– Toivottavasti. Ainakin puhe myötätunnosta on lisääntynyt. Hyvä puhe on sananmukaisesti siunaukseksi ja innostaa hyviin tekoihin.

Hyväntekeväisyysjärjestöjen vanha viisaus on, että useimmat ihmiset ovat lähteneet mukaan vastuunkantajaksi ja vapaaehtoiseksi siksi, että joku on pyytänyt.
– Teemu Laajasalo

Voiko ihmisiin oikeasti vaikuttaa tällaisten kampanjoiden avulla?

– En sanoisi tätä kampanjaksi vaan kutsuksi. Kutsutuksi tuleminen itsessään vaikuttaa ja saa ihmisen pohtimaan vastuutaan ja mahdollisuuksiaan. Hyväntekeväisyysjärjestöjen vanha viisaus on, että useimmat ihmiset ovat lähteneet mukaan vastuunkantajaksi ja vapaaehtoiseksi siksi, että joku on pyytänyt. Siksi pitää puhua ja kutsua.

Muistaako kukaan viiden vuoden päästä, että tämä vuosi oli Myötätunnon juhlavuosi?

– Uskon, että ne ihmiset muistavat, joita puhe, kutsu tai keskustelu on puhutellut ja saanut heidät toimimaan. Hurskas toiveeni on, että he, jotka ovat olleet tänä vuonna myötätunnon kohteena, muistavat lempeyden, ystävällisyyden ja jaetun ilon, vaikka eivät muistaisikaan tai tietäisikään mitään juhlavuodesta.

– Ensi maanantain ilta on ainutlaatuinen. Kun Juha Tapio on kanttorina ja keskustelijoina loistavat Anna-Stina Nykänen ja Eero Huovinen, ihmiset kyllä muistavat sen viiden vuoden päästäkin.

Ketä kohtaan sinun itsesi pitäisi olla enemmän myötätuntoinen?

– Niitä kohtaan, joilla menee kaikkein huonoiten ja jotka eivät siitä huolimatta herätä yhteiskunnassa sääliä tai halua armeliaisuuden osoittamiseen. Sellaiset ihmiset, jotka eivät oman käytöksensä tai pelottavuutensa vuoksi pääse huomiohyväntekeväisyyden piiriin.

Myötätuntoilta Helsingin Vanhassakirkossa maanantaina 25.11.2019 kello 18. Keskustelemassa Helsingin nykyinen ja entinen piispa Teemu Laajasalo ja Eero Huovinen sekä toimittaja Anna-Stina Nykänen.

Illassa pohditaan muun muassa, millä perusteella välitämme toisista ihmisistä, millaiset tarinat julkisuudessa saavat meidät kokemaan myötätuntoa ja mikä on uskon ja myötätunnon suhde.

Musiikista vastaavat Juha Tapio, Vahtera ja Henna Uotila.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.