Vantaan Yhteinen pöytä sai myötätuntopalkinnon – hävikkiruoasta hyötyy joka viikko yli 5 000 ihmistä
Piispa Teemu Laajasalon mukaan Yhteinen pöytä on tehnyt uraauurtavaa työtä ruoka-aputoiminnan parissa. Sen toiminta kiinnostaa myös maailmalla.
Helsingin piispa Teemu Laajasalo palkitsi Vantaan seurakuntien ja Vantaan kaupungin verkostomaisen Yhteinen pöytä -ruoka-aputoiminnan sekä Porvoon suomalaisen seurakunnan yhdyskuntatyöntekijä Maria Jylhän Myötätuntopalkinnoilla.
Palkitsemisperusteluissaan piispa toteaa, että Yhteinen pöytä on edistänyt esimerkillisellä tavalla myötätuntoa tekemällä uraauurtavaa verkostotyötä ruoka-aputoiminnan parissa jo viisi vuotta. Se on tuonut ihmisiä ja eri toimijoita yhteen moninaisella tavalla ja tekee myötätuntoa todeksi toimintansa jokaisessa vaiheessa. Yhteinen pöytä vastaa ihmisten sosiaalisiin ja aineellisiin tarpeisiin, ottaa mukaan eri sidosryhmät ja huomioi samalla koko luomakunnan hyvinvoinnin, Laajasalo toteaa.
Yhteisen pöydän palveluesimies Hanna Kuisma on palkinnosta otettu.
– Olin meidän tiimimme ympäröimä, kun saimme tiedon asiasta. Riemuitsimme yhdessä. Arvostamme kovasti tätä elettä. Koemme, että olemme tässä työssä tosiaan myötätunnon asialla. Myötätunto on sitä, että ihminen kohdataan ihmisenä, ollaan läsnä ja samalla viivalla. Sitä me pyrimme täällä joka päivä tekemään, Kuisma sanoo.
Vantaalla on käynyt vierailta seitsemästä maasta
Yhteinen pöytä on Vantaan seurakuntien ja kaupungin yhdessä perustama, hallinnoima ja rahoittama organisaatio, johon liittyvässä verkostossa on mukana 35 ruokahävikin lahjoittajaa ja 65 paikkaa, joissa jaetaan ruoka-apua.Yhteinen pöytä aloitti toimintansa viisi vuotta sitten.
Hävikin kuljetuksesta verkostoon vastaa Vantaan kaupungin yksikkö, hävikkiruokaterminaali, joka työllistää ihmisiä logistiikkaan sekä varasto- ja keittiöaloille. Toimintaan kuuluu hävikkiruoan varastointi, kuljetus ja logistiikka sekä paikallisen ruoka-aputoiminnan kehittäminen apua jakavien toimijoiden verkoston kanssa. Ruoka-apua kehitetään yhteisölliseksi, osallistavaksi ja ruoka-avun saajan omaa toimijuutta vahvistavaksi.
– Yhteinen pöytä ei siis jaa suoraa ruoka-apua, vaan yhteisölliset ruokailut ja ruokakassien jaot järjestävät verkoston paikalliset toimijat, jotka ovat muun muassa järjestöjä, seurakuntia ja kaupungin asukastiloja.
Ruoan lisäksi pyritään tukemaan avun saajia niin, että heidän hyvinvointinsa kasvaa. – Hanna Kuisma
Verkoston kautta jaettavasta hävikkiruoasta hyötyy suoraan viikossa noin 5 000 ihmistä. Kun monesta paikasta saa kotiin mukaan ruokakassin, niin hyötyjien joukko on vielä paljon suurempi.
– Oleellista on, että toiminta on laadukasta ja ruoka-avun tavat moninaisia. Ruokaa jaetaan eri toimijoille sopivilla tavoilla ja ruoan lisäksi pyritään tukemaan avun saajia niin, että heidän hyvinvointinsa kasvaa, Hanna Kuisma selvittää.
Kuisman mukaan toiminta on Vantaalla hyvässä mielessä jo rutinoitunutta ja kiinnostaa muuallakin. Sitran rahoittaman projektin avulla malli on levinnyt tai leviämässä jo kahdelletoista paikkakunnalle Suomessa. Kirkko ja kaupunki kertoi, samantapaista toimintaa ollaan nyt käynnistämässä Helsingissä.
– Suomessa ruoka-aputoiminnan entistä parempaa organisoitumista tukee myös Kirkkopalveluiden valtakunnallinen Osallistava yhteisö -hanke, Kuisma mainitsee.
Yhteisen pöydän idea syntyi Vantaan kirkkoherrojen vuonna 2012 tekemällä opintomatkalla Saksaan. Kirkkoherrat vierailivat Berliner Tafel -järjestössä, joka jakaa ruokahävikkiä sadoilla paikkakunnilla Saksassa. Nyt Saksasta ja kuudesta muusta maasta on käynyt vierailijoita Vantaalla.
– Meidän toimintamme kiinnostaa Suomen rajojen ulkopuolella. Hauska kurioisiteetti on, että ensi viikolla meidän Yhteisen pöydän tiimimme pääsee itse ensi kertaa käymään Berliinissä. On mielenkiintoista verrata, miten homma siellä nyt toimii, Kuisma kertoo.
Toinen palkittu tulee Porvoosta
Toinen palkinnon saaja on Porvoon suomalaisen seurakunnan yhdyskuntatyöntekijä Maria Jylhä. Hän on piispa Teemu Laajasalon mukaan osoittanut ja edistänyt myötätuntoa jokapäiväisellä työllään jo pitkään. Jylhän ammattimainen ja sydämellinen työote on tuonut Porvoossa paikallisia toimijoita yhteen sekä mahdollistanut ihmisten kohtaamisen ja hyvinvoinnin edistämisen ihmisläheisesti.
– Jylhän työ on osoitus seurakunnan työn ilmentymisestä juuri siten kuin kristillinen lähimmäisenrakkaus parhaimmillaan voi toteutua käytännössä, Laajasalo arvioi.
– Ihmisten kuuleminen, näkeminen ja kohtaaminen vertaisena ovat juuri sellaista kristillistä lähimmäisenrakkautta, joka edistää myötätuntoa maailmassa. Sekä Maria Jylhän työ että Vantaan Yhteisen pöydän toiminta lähtevät ihmisen näkemisestä lähimmäisenä. Haluan kiittää siitä erittäin tärkeästä jokapäiväisestä työstä, jota tänään palkitut ovat tehneet myötätunnon osoittamiseksi ja edistämiseksi, sanoo Laajasalo.
Laajasalo on julistanut vuoden 2019 Myötätunnon vuodeksi. Vuoden aikana piispa jakaa kaksitoista Myötätuntopalkintoa, jotka kiittävät erityisestä myötätunnon osoittamisesta ja edistämisestä.
Myötätuntopalkinnon ovat jo aiemmin saaneet työelämäprofessori Pekka Sauri, kulttuurialan vaikuttaja Aira Samulin, Helsingin seurakuntayhtymä, Myllypuron elintarvikeavun toiminnanjohtaja Sinikka Backman ja kolme sateenkaaritoimijaa eli Sateenkaariyhdistys Malkus, Kallion seurakunnan sateenkaarityö sekä Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyön perhe- ja parisuhdeterapeutti (koul.) Henna-Mari Kettusaari.
Myötätuntopalkinnon saajaa voi ehdottaa lähettämällä sähköpostia helsinki.tuomiokapituli(@)evl.fi tai sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #myötätunto2019.
Sisäministeri mukana Myötätuntoillassa
Helsingin hiippakunta on 60-vuotisjuhlavuotenaan järjestänyt Myötätuntoiltoja. Maanantaina 28.10. Helsingin Vanhassa kirkossa kello 18 piispa Teemu Laajasalon kanssa keskustelevat myötätunnosta ja köyhyydestä sisäministeri Maria Ohisalo, Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar sekä Myllypuron elintarvikeapu ry:n toiminnanjohtaja Sinikka Backman. Illan musiikista vastaa Meri Vahtera.
Viimeinen viidestä illasta järjestetään 25.11. Silloin aiheena on Myötätunto ja Jeesus.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kyselytutkimus: Vantaan yhteisöruokailut vähentävät yksinäisyyttä ja lisäävät yhdenvertaisuuden kokemusta
AjankohtaistaLeipäjonoista ja kassijakeluista on siirrytty kohti yhteisöllisyyttä. Koronan vuoksi ruokailut laitettiin tauolle. Nyt muun muassa Hämeenkylässä lounaat on taas aloitettu.