null Myyrmäen kirkko kotiutui toimistotaloon – vahtimestari kiitää Virtakirkon käytävillä potkulaudalla, mutta kanttori ei soita keskellä päivää

Virtakirkolla on pitkät käytävät, joten Marilla Kamppi ja muut vahtimestarit saivat käyttöönsä potkulaudan. 

Virtakirkolla on pitkät käytävät, joten Marilla Kamppi ja muut vahtimestarit saivat käyttöönsä potkulaudan. 

Ajankohtaista

Myyrmäen kirkko kotiutui toimistotaloon – vahtimestari kiitää Virtakirkon käytävillä potkulaudalla, mutta kanttori ei soita keskellä päivää

Kun Myyrmäen kirkko jouduttiin sulkemaan, iso osa seurakunnan toiminnasta siirtyi Virtataloon. Vuodessa kaikki on löytänyt paikkansa.

Vantaankosken seurakunnalla on ollut sekä hyvää että huonoa tuuria. Ensin seurakunnassa jouduttiin toteamaan, että sen kaksi kirkkoa, Kivistön ja Myyrmäen kirkko, ovat kumpikin remontin tarpeessa. Sitten kävi onni onnettomuudessa: kun huonokuntoinen Myyrmäen kirkko piti sulkea, seurakunta löysi väliaikaiset tilat läheltä, Virtataloksi kutsutusta toimistorakennuksesta.

Nyt muutosta on kulunut noin vuosi. Tavarat ja toiminta ovat löytäneet paikkansa. Vahtimestari Marilla Kamppi on oikea ihminen kertomaan, miten seurakuntaelämä Virtakirkossa sujuu.

– Yllättävän hyvin seurakunta on kotiutunut tänne. Paikka on sijainniltaan hyvä, kauppakeskus Myyrmannikin on tuossa ihan vieressä, hän sanoo.

Mikään seurakunnan toimintamuoto ei jäänyt muutossa varsinaisesti kodittomaksi. Iltapäiväkerholaiset tulevat yhä Myyrmäen kirkolle, mutta pihassa oleviin väliaikaisiin kontteihin.

Virtakirkon seiniä koristavat näyttävät muraalit. Alttarikaide ja tekstiilit ovat Myyrmäen kirkosta.

Virtakirkon seiniä koristavat näyttävät muraalit. Alttarikaide ja tekstiilit ovat Myyrmäen kirkosta.

– Jotkut ryhmät taas kokoontuvat nyt Martinristin seurakuntatilassa, koska se oli heille parempi sijainti, mutta muuten ei ole tullut muutoksia, Kamppi kertoo.

Alttarikaide ja kirkkotekstiilit muuttivat myös

Korvaavien tilojen löytäminen ei ole kirkolle ihan helppo homma. Seurakunta tarvitsee tietenkin kirkkosalin ja keittiön, mutta myös tilat esimerkiksi kerhoille, diakonin vastaanotolle ja kirkkoherranvirastolle. Virtakirkossa on nämä kaikki.

Tilat ovat valoisat ja käytävät pitkiä: niin pitkiä, että vahtimestareille hankittiin potkulauta, jolla kiitää pitkin taloa. Tilojen käytännöllisyys saa Marilla Kampilta kiitosta.

– Virtakirkolla ollaan entistä enemmän kaikki yhdessä. Myyrmäen kirkolla oltiin kahdessa eri kerroksessa.

Virtakirkon kirkkosali näyttää yllättävän paljon, no, kirkkosalilta. Suurista ikkunoista tulvii valoa ja Myyrmäen kirkon alttarikaide ja kirkkotekstiilit sopivat tilaan kuin nenä päähän. Kahdelle seinälle seurakunta teetätti näyttävät muraalit, kirkkosalin takaosassa on lasten leikkitila. Väkeä mahtuu yhtä paljon kuin Myyrmäen kirkon kirkkosaliinkin, mutta kiinteitä kirkonpenkkejä ei ole. Kalustukseen kuuluvia tuoleja voi siirtää tarpeen mukaan.

Virtakirkolla ollaan entistä enemmän kaikki yhdessä. Myyrmäen kirkolla oltiin kahdessa eri kerroksessa.

Sellainen ero Myyrmäen kirkkoon verrattuna on, että Virtakirkossa ei soiteta urkuja milloin vaan. Kunnon urut jäivät tosin Myyrmäen kirkkoon, Virtakirkossa voi soittaa vain sähköisiä urkuja.

– Urkuja ei soiteta keskellä päivää, sillä ääni kantautuisi muihin tiloihin talossa. Viikonloppuna ja iltaisin saa kyllä soittaa.

Myös sellainen toiminnallinen muutos on tehty, että hautaan siunaamiset on keskitetty Kivistön kirkolle ja Seutulan kappeliin. Naimisiin Virtakirkossa pääsee.

– Vielä ei tosin ole yhtään vihkimistä tainnut olla, Kamppi muistelee.

Virtakirkossa ei ole kiinteitä kirkonpenkkejä, joten kirkkosalin voi tarvittaessa vaikka ’’kääntää’’.

Virtakirkossa ei ole kiinteitä kirkonpenkkejä, joten kirkkosalin voi tarvittaessa vaikka ’’kääntää’’.

Turisteille tarjolla eioota

Myyrmäen kirkolla kävi turisteja Japanista asti katsomassa arkkitehti Juha Leiviskän kädenjälkeä. Nyt jotkut ryhmät ovat tiedustelleet, eikö sinne tosiaan pääse, mutta saaneet kieltävän vastauksen. Virtakirkolla ei turisteja käy.

Arkkitehtuurin ja seurakunnan tilaisuuksien lisäksi Myyrmäen kirkolle tultiin ruoan vuoksi, sillä kirkolla toimi oma lounasravintola. Virtakirkolla omaa lounasravintolaa ei ole, mutta Virtatalossa on. Perjantaisin Virtakirkon puolella toimii myös kirkkoravintola Voimala, joka hyödyntää Yhteisen pöydän kautta saatavaa hävikkiruokaa.

Virtakirkko ei näytä ulkoa kirkolta, mutta Marilla Kampin mukaan seurakuntalaiset ovat tiettävästi löytäneet hyvin paikalle.

Muuttolaatikoita Vantaankosken seurakunnassa ei tarvitse pakata uudestaan vielä vähään aikaan. Myyrmäen kirkon remontti ei ole edes alkanut vielä, sillä Kivistön kirkko on remonttilistalla ennen sitä.

Poikkea Virtakirkossa

Kirkkoravintola Voimala on yhteisöruokailu Myyrmäen Virtakirkossa, (Rajatorpantie 8). Vapaaehtoiset valmistavat ja tarjoilevat lounaan pöytiin. Lounaalla hyödynnetään Vantaan Yhteisen pöydän kautta saatua hävikkiruokaa. Vapaaehtoinen maksu diakoniatyön hyväksi. Pe 28.2., 13.3., 27.3., 17.4., 8.5. ja 29.5. Alkaa klo 11 kirkkohetkellä, lounas noin klo 11.30. 

Kristillisen meditaation illat. Hengähdyshetki ja rukousta kristillisen meditaatioperinteen hengessä. Viivytään Jumalan läsnäolossa. Ilta sisältää johdattelun aiheeseen, virikepuheen ja meditaation. Ohjaajana Kari Koivula. Ma 23.3., 20.4., 18.5. klo 18–19. 

Naisten Pankin luento ja seitsemän sortin soppaa. Luennoitsijavieraana Naisten Pankin perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja Satu Mehtälä, jonka aiheena on ’’Naisten pankki – vaikuttavaa työtä’’. Luennon jälkeen nautitaan Seitsemän sortin soppalounas, jossa tarjolla on monta erilaista keittoa. Lounaan hinta: keitto ja kahvi 15 e, lapsille 5 e, pelkkä kahvi & leivonnainen 5 e. La 7.3. klo 12 luento, klo 13 soppalounas.

Friends' Cafe. Kokoonnutaan tekemään yhdessä ja keskustelemaan. Kahvilassa on mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin eri maista. Lastenhoito järjestetty. Su 1.3., 5.4., 3.5. ja 7.6. klo 15–18.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.