null Myyrmäen kirkon korjauksen pääsuunnittelijaksi valittiin Arkkitehdit Soini & Horto

Vastaava rakennussuunnittelija Riikka Hautala sekä arkkitehdit Jari Heikkinen, Marja-Liisa Honkanen ja Minerva Ahokanto kävivät tutustumassa Myyrmäen kirkkoon.

Vastaava rakennussuunnittelija Riikka Hautala sekä arkkitehdit Jari Heikkinen, Marja-Liisa Honkanen ja Minerva Ahokanto kävivät tutustumassa Myyrmäen kirkkoon.

Ajankohtaista

Myyrmäen kirkon korjauksen pääsuunnittelijaksi valittiin Arkkitehdit Soini & Horto

Pitkään suljettuna olleen kirkon korjaus alkaa loppuvuodesta.

Vantaalaisen Myyrmäen kirkon korjaus alkaa loppuvuodesta. Korjauksen pääsuunnittelijaksi on valittu Arkkitehdit Soini & Horto.

Kirkko on ollut suljettuna pitkään jatkuneiden sisäilmaongelmien vuoksi vuodesta 2019. Korjauksen tärkein tavoite on päästä niistä eroon ja saada kirkko jälleen Vantaankosken seurakunnan käyttöön sen pääkirkkona.

Myyrmäen kirkolla on myös merkittävä arkkitehtoninen arvo, mistä kertovat muun muassa arkkitehtuurituristit, joita kirkossa käy Japania myöten. Myyrmäen kirkon on suunnitellut arkkitehti, akateemikko Juha Leiviskä. Kirkko on valmistunut vuonna 1984.

– Meidän pitää onnistua sisäilmaolosuhteiden parantamisessa niin, että rakennus tarjoaa käyttäjilleen turvallisen ja iloa tuottavan paikan kokoontua ja tehdä työtä, yrityksen julkisen sektorin hankkeista vastaava arkkitehti Marja-Liisa Honkanen tiivistää.

– Tässä peruskorjauksessa on tärkeää sovittaa rakenteelliset korjaukset ja ilmastoinnin perusparannukset alkuperäiseen arkkitehtuuriin, Vantaan seurakuntien kiinteistöjohtaja Timo Kraufvelin sanoo.

Remontti koskee 28 000 seurakuntalaista

Myyrmäen kirkko on Vantaan toiseksi suurimman seurakunnan pääkirkko. Vantaankosken seurakuntaan kuuluu yli 28 000 vantaalaista. Kirkko on akustiikkansa ansiosta ollut myös suosittu klassisen musiikin konserttipaikka.

Seurakunta on nyt toiminut väistötiloissa Myyrmäen keskustassa sijaitsevassa Virtatalossa.

– Sekä työntekijät että seurakuntalaiset odottavat innolla remontin toteutusta ja pitävät tärkeänä, että kirkko saadaan perinteitä kunnioittaen päivitettyä palvelemaan tämän päivän toimintaa, Vantaankosken kirkkoherra Hannu Pöntinen sanoo.

Valinnan jälkeen tapahtuneen yritysfuusion myötä yrityksen nimi muuttuu ARCO:ksi. Arkkitehdit Soini & Horto on aiemmin suunnitellut muun muassa Helsingin päärautatieaseman VR:n hallintorakennuksen muuttamisen Scandic Grand Central Helsinki -hotelliksi ja Hotelli Tornin peruskorjauksen.

Myyrmäen kirkko seisoi tyhjillään lokakuussa 2020. Kuva: Esko Jämsä.

Myyrmäen kirkko seisoi tyhjillään lokakuussa 2020. Kuva: Esko Jämsä.

Remontin yhteydessä parannetaan kuva- ja äänitekniikka

Myyrmäen kirkko tunnetaan Valon kirkkona. Kirkkosalin ikkunoista tuleva valo luo saliin erilaisen tunnelman jokaiseen vuorokaudenaikaan.

– Kun korjataan, niin se tietää aina muutoksia: jotain poistuu ja jotain tulee lisää. Myyrmäen kirkossa on tärkeää ymmärtää ne oleelliset tekijät, joista arkkitehtuuri ja sen osatekijät, kuten valo, tunnelma ja äänimaisema koostuvat, Marja-Liisa Honkanen sanoo.

Hän muistuttaa, että käyttäjien tarpeet ovat muuttuneet siitä ajasta, kun rakennuksen tilaohjelmaa laadittiin lähes 40 vuotta sitten. Muun muassa kirkkosalin kuva- ja äänitekniikka pitää rakentaa verkkolähetysten aikakautta vastaavaksi.

Peruskorjauksen hankesuunnitelman mukaan kirkon taloteknisistä järjestelmistä uusitaan perusteellisesti muun muassa ilmanvaihtojärjestelmä, rakennusautomaatiojärjestelmä ja sähköjärjestelmät. Käyttövesiputket uusitaan. Viemärit joko uusitaan tai kunnostetaan ja puhdistetaan. Tiivistyskorjaukset tehdään koko rakennuksen kattavasti. Rakennuksen piha-alueella uusitaan salaojat ja vesieristetään perusmuuri.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.