null Naatus: Älä elämöi sananvapauden puolesta, jos samanaikaisesti yrität saada muut olemaan hiljaa

Puheenvuorot

Naatus: Älä elämöi sananvapauden puolesta, jos samanaikaisesti yrität saada muut olemaan hiljaa

Tappouhkauksia lähettävä sananvapauden sankari on cancel-kulttuurin sissijoukkoa.

Yhteiskunnalliseen keskusteluun on noin kymmenen vuoden aikana ilmestynyt väkivaltainen sananvapaussoturien armeija. Nämä sankarit puolustavat erityisen mielellään kunnianloukkauksesta oikeuteen joutuvia ja pitävät kovaa meteliä siitä, miten cancel-kulttuuri vaientaa mielipiteiden kirjon. Cancel-kulttuurilla tarkoitetaan toimintatapaa, jossa vääräksi koetuista mielipiteistä seuraa rangaistus: se voi olla vaikkapa potkut töistä tai muuta yhteiskunnallisen aseman horjuttamista. 

Samanaikaisesti moni näistä sankareista sulkee silmänsä toisenlaiselta pinnan alla muhivalta cancel-kulttuurilta. Osa heistä on jopa hanakasti siinä itse mukana. Sanavapauden rajoittamiseen pyritään näin: Epämiellyttäväksi tai vääräksi koettu näkemys jaetaan vihaa ruokkivalla saatteella niihin keskustelukerhoihin, joissa kyseinen teema nostattaa tunteita. Tunnetta lietsotaan ja ihmisiä kannustetaan hyökkäämään sanallisesti kyseisen mielenpiteen esittäjän kimppuun. Myös työnantaja tai muuta lähipiiriä otetaan kohteeksi. Itsemurhakehotukset, kuolemantoivotukset ja muu välivaltafantasia rehottavat.

Lopputulos on mielipiteiden jätemylly, jossa minkäänlainen normaali keskustelu ei onnistu.

Viestejä saatetaan syytää helposti satoja, jopa tuhansia, ja niiden seassa on vain harvoja varsinaisesti keskusteluun kutsuvia tai muutenkaan tolkullisia. Lopputulos on mielipiteiden jätemylly, jossa minkäänlainen normaali keskustelu ei onnistu.

Huutamisen ja kiusanteon päämäärä on sama kuin mistä asianomaiset henkilöt syyttävät Amerikasta levinnyttä cancel-kulttuuria: keskustelun ja sananvapauden rajoittaminen, oikeiden ja väärien mielipiteiden erottelu. Ei ole minkäänlaista halua keskustella, vaan tavoitteena on sen vastakohta eli vaientaminen.  

Raamatussa on tähänkin sopiva ohje: ota malka ensin omasta silmästäsi ennen kuin menet etsimään roskia muiden silmistä. Älä siis elämöi sananvapauden puolesta, jos samanaikaisesti yrität saada muut olemaan hiljaa omista mielipiteistään. Sellaista kutsutaan tekopyhyydeksi ja valehteluksi. 


Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.