null Naatus: Vuoden ajan olemme suhtautuneet toisiimme kuin likaan − olisiko nyt hyvä hetki lopettaa?

Puheenvuorot

Naatus: Vuoden ajan olemme suhtautuneet toisiimme kuin likaan − olisiko nyt hyvä hetki lopettaa?

Ällöttävätkö sinua eniten halaileva nuoriso, huoltoasemien tollot vai vastuuttomat ruuhkabussissa istujat?

Siitä on nyt vuosi, kun helsinkiläiset muuttuivat epäilyttäviksi. Sitä ennen niin oli käynyt jo turisteille, varsinkin aasialaisille. Kesällä lika alkoi tarttua nuorisoon ja syksyn koittaessa duunarimiehiin.

Saastaisiksi muuttuivat myös opiskelijat, jotka kehtasivat tavata toisiaan puistoissa. Talven koittaessa iljettäviksi olivat käyneet myös baareissa kävijät, ravintoloissa istujat, urheilun harrastajat, konserttiin hinkuvat, bussilla ajajat, itähelsinkiläiset, maahanmuuttajat, ahtaasti asuvat, maskittomat, ulkomailla ramppaavat. Ja ne karaokelaulajat.

Loma-aikoina ällöttävimpiä ovat olleet (uusmaalaiset) perheet, hiihtokeskuksiin menijät ja perhejuhlia viettävät. Ne kaikki tollot, jotka menevät huoltoasemille ja kauppoihin pyörimään. On saatu reportaaseja perhekunnista hampurilaisten äärellä ja halailevasta nuorisosta rannoilla.

Välttely, pahat katseet, huutelu –
tämä kaikki on tullut tutuksi vuoden aikana.

Kuvamateriaalia löytyy myös kuntosaleilta, joissa on nähty ihmisiä. Onpa myös kutsuttu koteihin vieraita ja käyty ulkomailla tapaamassa sukulaisia. Rikkaat ovat myös osoittautuneet hirveiksi: lentävät yhä Alpeille. Ne samat saastaiset, jotka ensin toivat koko viruksen Suomeen! Aivan niin vastenmielisiä ja vastuuttomia he eivät kuitenkaan ole kuin ne lähiöiden köyhät, jotka kehtaavat istua ruuhkabusseissa, vaikka on moneen kertaan sanottu, että siellä se virus leviää.

Nyt on eletty yli vuosi elämää, jossa on täysin normaalia arvostella törkeästi toisia ihmisiä. Tässä katson myös mediaa kriittisesti. Otsikoita ja reportaasiksi naamioituja kauhistelujuttuja on tuotettu jopa enemmän kuin niitä korona-ajan ihmekertomuksia, joissa joku (yleensä toimittaja itse) on tehnyt perhemyönteisen ja jaksamiseen vaikuttavan oivalluksen.

Ennakkoluulot näkyvät myös muualla kuin verkossa. Välttely, pahat katseet, huutelu – tämä kaikki on tullut tutuksi vuoden aikana. Lapset ja nuoret pitävät täysin normaalina, että aikuiset tuijottavat pahasti ja huomauttelevat rumasti.

Korona-exitin ensimmäisessä vaiheessa pitäisi opetella uudestaan käytöstavat. 

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.