null Naatus: Uskonyhteisössä voi tottua siihen, että omat tunteet kannattaa ohittaa

Puheenvuorot

Naatus: Uskonyhteisössä voi tottua siihen, että omat tunteet kannattaa ohittaa

Lestadiolaiset luottavat ennen kaikkea toisiin lestadiolaisiin. Omaa sisintään on joskus vaikea kuunnella.

Lars Levi Laestadiuksen kuolemasta tuli juuri kuluneeksi 160 vuotta, mutta hänen nimissään kulkeva herätysliike voi hyvin. Noin 100 000 aktiivijäsenen vanhoillislestadiolaisuus vaikuttaa erityisesti Oulun seudulla, mutta myös pääkaupunkiseudulla on isoja kokoontumispaikkoja, rauhanyhdistyksiä.

Aktiivijäsenten määrä ei ole koko totuus liikkeestä, koska isoista perheistään tunnetun yhteisön lapsista suuri osa lipuu ulos jossain elämänsä vaiheessa. Yhteydet eivät kuitenkaan katoa.

Iltalehti uutisoi hiljattain isännöintiyritysten kartelliepäilyistä. Oulun seudulla katse kohdistuu lestadiolaistaustaisiin yrityksiin. Lestadiolaisten taloudellisia verkostoja tutkinut Aini Linjakumpu toteaa Iltalehden haastattelussa, ettei ole yllättynyt epäilyistä.

Minäkään en ihmettele. Lestadiolaiset luottavat ennen kaikkea toisiin lestadiolaisiin. On valtava voima, kun toisen arvopohja ja todellisuus ovat niin tarkasti samat, että niiden varassa ei emmitä edes kuoleman edessä. Tämän varmuuden keskellä voi olla mahdoton hyväksyä, että se mikä on ryhmän sisällä solidaarisuutta, on ulospäin epäreilua kilpailuetua. Jopa laitonta.

Ystäväni vinkistä olen tutustunut käsitteeseen spiritual bypassing. Sillä tarkoitetaan sellaista henkisyyden tai hengellisyyden muotoa, jossa pyritään ohittamaan henkilökohtaiset kokemukset kiinnittämällä huomio ihanteisiin.

Mielipiteitä ei osata muodostaa ja asioihin on hankala muodostaa henkilökohtaista tunnesidettä. Toimintaa ohjaa yliviritetty positiivisuus.

Tällainen uskonnonharjoittaminen sisältää perustunteiden ja -tarpeiden vähättelyä ja omien mielipiteiden ohittamista. Lopputuloksena voi olla ihmisiä, joiden suhde todellisuuteen on epärealistinen. Mielipiteitä ei osata muodostaa ja asioihin on hankala muodostaa henkilökohtaista tunnesidettä. Toimintaa ohjaa yliviritetty positiivisuus.

Tämä kaikki tuntuu tutulta. Seurapuheissa kuuluva piilo-opetus pitää sisällään viestin: älä luota tunteisiin, älä usko siihen, miltä sinusta tuntuu, koska seurauksena on luultavasti vääriä valintoja. 

Lestadiolaiset eivät kuitenkaan kasva umpiossa, vaan osana tätä yhteiskuntaa ja sen arvoja, joten myös muunlaiset viestit pääsevät läpi. Siksi suurin osa meistä on aikuisena aivan normaaleja.

Silti huomaan usein väsyväni kulttuurissa vallalla olevaan tunnepuheeseen ja totean itsekseni: mitä jos olisit hetken ajattelematta, miltä sinusta tuntuu ja keskittyisit asiaan.

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli: