”Olemme yhdessä sillä tiellä, jossa luottamus voittaa epäluulon” – Uskontojen rauhankävelylle osallistui puolensataa eri uskontojen edustajaa
”Tämä kävely tuo rauhan näkyviin kadulle”, sanoo USKOT-foorumin puheenjohtaja Yaron Nadbornik. Mukana rauhankävelyllä oli myös buddhalaisia.
Valoisia ilmeitä, halauksia, kättenpuristuksia, kännykkäkameroita ja silmiin asti ulottuvaa tuntemisen ja tutustumisen riemua. Puheensorinaa ja samalla reipasta kävelyä synagogalta moskeijalle ja sieltä edelleen Helsingin Vanhalle kirkolle.
Tuota kaikkea oli Uskontojen yhteinen rauhankävely, johon osallistui noin 50–60 henkeä. Paikalla oli ainakin kristittyjä, muslimeja, juutalaisia ja buddhalaisia. Tervetulleeksi toivotettiin myös mahdolliset muihin uskontokuntiin kuuluvat, uskonnottomat ja piispa emerita Irja Askolan sanoin ne, jotka vasta etsivät vakaumustaan.
Rauhaan voi sisältyä ristiriitoja, sillä niitä elämään kuuluu.
– Yaron Nadbornik
– Olemme täällä siksi, että rauha ei näy. Uutiset täyttyvät väkivallalla ja vastakkainasettelulla. Tuomme rauhan näkyviin kadulle, tapahtuman järjestäneen uskontojen yhteisen USKOT-foorumin puheenjohtaja Yaron Nadbornik sanoi lähtöpaikalla Helsingin juutalaisen seurakunnan synagogan edustalla.
Alussa paikalla oli hieman vähemmän väkeä, mutta matkan varrelta ihmisiä liittyi mukaan enemmän. Vanhan kirkon portailla Nadbornik, joka on myös juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja, totesi tyytyväisenä, että uutinen voi olla muutakin kuin ikäviä asioita.
– Vastakkainasettelun sijasta uutinen voi olla myös myötäasettelua. Rauha ei ole sotaa, eikä väkivaltaa. Rauhaan voi sisältyä ristiriitoja, sillä niitä elämään kuuluu. Rauhassa saamme olla aidosti omia itsejämme ja rakentaa yhteyttä toisiimme. Epäluulot hälvenevät, kun tutustuu toiseen ja syntyy luottamuksen ilmapiiri, Nadbornik kuvasi uskontokuntien yhteistoimintaa ja rauhankävelyn ideaa.
– Olemme yhdessä sillä tiellä, jossa luottamus voittaa epäluulon, turvallisuus pelon ja ystävällisyys vihan, Askola lisäsi.
Tataariyhteisön eli Suomen Islam-seurakunnan hallituksen puheenjohtaja Gölten Bedretdin ilmoitti allekirjoittavansa täysin nämä sanat. Hän totesi, että islaminuskoon kuuluu rauhan rakentaminen, lähimmäisen kunnioittaminen ja se, että kohtelee toista niin kuin haluaa itseään kohdeltavan.
USKOT-foorumin toimintaan ovat tulossa mukaan myös buddhalaiset. Kolme buddhalaista munkkia osallistui rauhankävelyyn. He tulivat Nurmijärveltä, jossa toimii thaimaalainen Watbuddharama temppeli. Yhdyskunnalla on 1188 jäsentä. Thaimaalaisten lisäksi väkeä on kuudesta muustakin Kaakkois-Aasian maasta.
– Meitä pysyviä munkkeja on neljä, itse olen luostarin johtaja eli päämunkki. Buddhalaiset munkit eivät saa itse ajaa autoa, joten tarvitsimme kyydin tänne. Kun kuulimme tapahtumasta temppelin sihteeriltä, halusimme heti tulla. On tärkeää, että uskonnot ovat yhdessä rauhan puolella, päämunkki Phramaha Noan Chamnanram sanoo.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Uskontojen rauhankävelyllä esitettiin yhteinen huoli ilmastosta – ”Ilmastonmuutoksen torjunta ei saa johtaa eriarvoisuuden kasvuun”, kansanedustaja Suldaan Said Ahmed muistuttaa
AjankohtaistaUskontojen rauhankävely järjestettiin tänä vuonna yhtä aikaa Helsingissä, Turussa ja Oulussa.