null Paavi Franciscus vetosi rauhan puolesta: ”Sota on hulluutta, lopettakaa!”

Nunnan pitävät Ukrainan lippuja paavin puhetta kuunnellessaan. Puhe sisältyi perinteiseen Angelus-rukoukseen, jonka paavi rukoilee sunnuntaisin Pietarinkirkon aukiolla asuntonsa ikkunan ääressä.

Nunnan pitävät Ukrainan lippuja paavin puhetta kuunnellessaan. Puhe sisältyi perinteiseen Angelus-rukoukseen, jonka paavi rukoilee sunnuntaisin Pietarinkirkon aukiolla asuntonsa ikkunan ääressä.

Ajankohtaista

Paavi Franciscus vetosi rauhan puolesta: ”Sota on hulluutta, lopettakaa!”

Ukrainassa ei paavi Franciscuksen mukaan ole käynnissä mikään sotilaallinen erikoisoperaatio, vaan sota. Muun väittäminen on sanallista harhautusta, jolla peitellään tosiasioita.

Paavi Franciscus puhui sunnuntaina noin 25 000 Rooman Pietarinkirkon aukiolle kokoontuneelle ihmiselle. Väkijoukon seassa näkyi Ukrainan lippuja. Puheessaan paavi tuomitsi Ukrainan sodan selkein sanoin ja vetosi voimakkaasti rauhan puolesta.

Paavin mukaan Ukrainassa virtaavat nyt veri- ja kyynelvirrat. Kyse ei ole mistään sotilasoperaatiosta, vaan sodasta, josta aiheutuu kuolemaa, tuhoa ja kurjuutta.

The Vatican Newsin mukaan paavi otti lausumallaan kantaa myös siihen, että sodan todellisuutta yritetään Venäjällä peitellä valeuutisilla. Sanallisella harhautuksella halutaan piilottaa julmat tosiasiat ihmisiltä. Ukrainasta paavi käytti sanaa marttyyrimaa.

”Uhrien määrä kasvaa, samoin kuin sotapakolaisten, erityisesti naisten ja lasten määrä. Humanitaarisen avun tarve kasvaa dramaattisesti tunti tunnilta”, paavi kuvasi tilannetta.

Paavi vetosi, että siviileille saataisiin aikaan humanitaarisia käytäviä, jotta nämä pääsisivät pakoon piiritetystä kaupungeista. ”Sota on hulluutta, lopettakaa!”, paavi sanoi.

Hän kiitti kaikkia niitä, jotka ottavat vastaan pakolaisia. Hän vetosi, että aseelliset hyökkäykset loppuvat, palataan neuvottelupöytään ja että kansainvälistä lakia jälleen noudatettaisiin.

Paavi ilmaisi myös kiitollisuutensa journalisteille, jotka asettavat henkensä alttiiksi kertoakseen totuuden sodasta. Tämä kiitos tuli vain kolme päivää sen jälkeen, kun Venäjän liittoneuvosto hyväksyi uuden lain, jonka mukaan Venäjän armeijaa koskevien ”valeuutisten” levittämisestä voi saada sakkoja tai jopa 15 vuotta vankeutta.

Paavi kertoi myös lähettäneensä kaksi kardinaalia Ukrainaan. Päivä sodan syttymisen jälkeen paavi käveli sisään Venäjän suurlähetystöön Vatikaanissa ilmaistakseen suurlähettiläälle huolensa sodan syttymisestä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ukrainan väestöstä noin kymmenen prosenttia on katolilaisia

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.