null Piispa Kaisamari Hintikka on psykoterapeutin lapsi, mutta hänelläkin kesti tajuta, miten vakava asia Vastaamon tietomurto oli – ”Tämä on tietoyhteiskuntaan, ei psykoterapiaan liittyvä kriisi”

Lähdekuvat: Istock

Lähdekuvat: Istock

Ajankohtaista

Piispa Kaisamari Hintikka on psykoterapeutin lapsi, mutta hänelläkin kesti tajuta, miten vakava asia Vastaamon tietomurto oli – ”Tämä on tietoyhteiskuntaan, ei psykoterapiaan liittyvä kriisi”

Piispa Teemu Laajasalo ajattelee, että Vastaamon tietomurrossa on kyse enemmästä kuin datavarkaudesta: ”Voi tulla tunne, että joku on varastanut minuuden tai kaapannut sielun.”

Luterilainen kirkko aktivoitui viime viikolla tarjoamaan keskusteluapua ihmisille, joita psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto ja kiristysuhka järkyttävät.

Useat seurakunnat, seurakuntayhtymät, piispat, papit ja muut kirkolliset tahot tiedottivat sosiaalisen median kanavissaan kirkon tarjoamasta keskusteluavusta. Esimerkiksi päivystäville papeille voi puhua mistä tahansa, mikä painaa mieltä.

Helsingin seurakuntien pappien suomenkielinen päivystysnumero on 09 2340 9000, minkä lisäksi kunkin seurakunnan omilta nettisivuilta löytyy tietoja seurakunnan tarjoamasta keskusteluavusta. Tietoja Espoon seurakuntien tarjoamasta keskusteluavusta löytyy tältä sivustolta ja Vantaan seurakuntien tarjoamasta keskusteluavusta tältä sivustolta.

Kirkko tarjoaa myös valtakunnallisesti keskusteluapua palvelevan puhelimensa, chattinsa ja nettinsä kautta.

Kirkon keskusteluapu ei tallenna mitään yhteydenottajien yksityisiä tietoja.

Asiantuntija Kimmo Nieminen kirkkohallituksesta kertoo, että Vastaamon tietomurto ei toistaiseksi näytä lisänneen valtakunnallisen palvelevan puhelimen yhteydenottojen määrää.

– Aihetta on käsitelty yksittäisissä keskusteluissa, mutta yhteydenottojen kokonaismäärä on noussut vain noin kymmenellä päivässä.

Kirkon palvelevaan puhelimeen tulee päivittäin noin 140–170 soittoa, joista noin 115–140 pääsee läpi. Palvelevan puhelimen päivystäjien määrää ei tällä hetkellä aiota lisätä.

Nieminen uskoo, että tietovuodosta järkyttyneet ihmiset ovat yhä tarkempia siitä, miten heidän arkaluontoisia tietojaan tallennetaan. Kirkon keskusteluapu ei tallenna mitään yhteydenottajien yksityisiä tietoja.

– Emme nauhoita keskusteluja emmekä tallenna viestejä. Tilastoimme keskustelujen aiheita ja arvion siitä, mihin ikäryhmään soittaja kuuluu, Nieminen sanoo.

Espoon piispa Hintikka: ”Kuka ajattelee, että mikään maailman raha on tuon väärti?”

Espoon piispa Kaisamari Hintikka on itse psykoterapeutin lapsi. Silti häneltä meni hetki ymmärtää, miten vakavasta ja valtavasta asiasta Vastaamon tietomurrossa oli kyse.

– Terapia on hyvin henkilökohtainen ja syvälle sukeltava matka. Jos näin yksityisiä tietoja on päässyt katselemaan joku, jolla on pahat mielessä, voin kuvitella, että se järisyttää perusturvallisuuden ja -luottamuksen tunnetta, Hintikka sanoo.

– Ajattelen myös Vastaamon väkeä. Myös he ovat joutuneet vastoin tahtoaan tilanteeseen, joka on aivan hirveä.

Psykoterapiakeskukseen kohdistuvassa tietomurrossa ja ihmisten kiristämisessä yksityistiedoilla on Hintikan mukaan jotain erityisen käsittämätöntä.

– Ihmettelen, kuka pystyy tuollaiseen. Kuka ajattelee, että mikään maailman raha on tuon väärti?

Kirkostakin löytyy valtava määrä työntekijöitä, joilla on sielunhoidon ja terapiatyön ammattitaitoa. Moni heistä on esimerkiksi Twitterissä ilmoittanut olevansa käytettävissä saman tien.
– Kaisamari Hintikka

Hintikka ymmärtää, että psykoterapeuttien on kerättävä asiakkaistaan tietoa. Ilman muistiinpanoja pitkäkestoinen työskentely olisi vaikeaa. Hän korostaa, että Vastaamon kriisi ei liity psykoterapeuttien toimintatapoihin vaan tietoturvaan.

– Mielestäni tämä on tietoyhteiskuntaan, ei psykoterapiaan liittyvä kriisi.

Hintikka ajattelee, että tällä hetkellä kaikkien psykoterapiaa ja muuta keskusteluapua tarjoavien tahojen on työskenneltävä yhdessä sen eteen, että ihmisten luottamus ammattiavun turvallisuuteen säilyy. Hän uskoo, että tietomurron vuoksi tuhansilla ihmisillä on hätä, josta olisi hyvä keskustella.

– Kirkostakin löytyy valtava määrä työntekijöitä, joilla on sielunhoidon ja terapiatyön ammattitaitoa. Moni heistä on esimerkiksi Twitterissä ilmoittanut olevansa käytettävissä saman tien.

Helsingin piispa Laajasalo: ”Jokainen terapiassa käynyt pystyy eläytymään tähän huoleen”

Helsingin piispa Teemu Laajasalo sanoo ymmärtävänsä, miten hirvittävältä niistä ihmisistä tuntuu, joiden yksityisimmät tiedot ovat vaarassa joutua julkisuuteen.

– Kun on puhunut luottamuksellisesti kaikkein vaikeimmista ja salaisimmista asioistaan, tietomurtoon liittyy pelko häpäisystä. Ihmisille voi tulla tunne, että tietomurrossa ei ole varastettu pelkkää dataa, vaan joku on varastanut heiltä minuuden tai kaapannut sielun, Laajasalo sanoo.

– Jokainen terapiassa käynyt pystyy eläytymään sellaisen ihmisen huoleen, joka miettii, ovatko hänen tietonsa julkistettavien tietojen joukossa.

Sekä Kaisamari Hintikka että Teemu Laajasalo neuvovat ihmisiä puhumaan tietomurtoon liittyvistä tunteistaan joko lähipiirilleen tai ammattiauttajille.

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat asianomistajina sinun puolellasi, ja heidän lisäkseen on miljoonia ihmisiä, joiden myötätunto ja hyvä tahto ovat sinun puolellasi.
– Teemu Laajasalo

Laajasalo korostaa tietomurron uhreille, että vaikka rikollinen ihminen kiristää heitä, valtaosa ihmisistä on heidän puolellaan.

– Kymmenet tuhannet ihmiset ovat asianomistajina sinun puolellasi, ja heidän lisäkseen on miljoonia ihmisiä, joiden myötätunto ja hyvä tahto ovat sinun puolellasi.

Laajasalon mukaan kirkko on varautunut auttamaan ihmisiä tällaisissa onnettomuuksissa.

– Meidän tehtävämme on vahvistaa henkistä kriisinkestävyyttä kaikissa tilanteissa. Joku puhui tästä digitaalisena suuronnettomuutena, ja mielestäni se on hyvin sanottu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.