null Vantaalla seurakuntien ehdokaslistat täyttyivät uusista ehdokkaista – Johanna Korhonen jää pois

Seurakuntavaalien juliste Korson seurakunnan tiloissa.

Seurakuntavaalien juliste Korson seurakunnan tiloissa.

Vantaalla seurakuntien ehdokaslistat täyttyivät uusista ehdokkaista – Johanna Korhonen jää pois

Vantaan seurakunnissa ehdokkaita seurakuntavaaleihin asettivat tutut ryhmät. Sosiaalidemokraateilla on eniten ehdokaslistoja, mutta eniten ehdokkaita on konservatiivisella Sanasta elämä -ryhmällä.

Vantaan seurakunnissa seurakuntavaaliehdokkaista suurin osa eli 186 henkilöä on uusia eli he eivät ole tällä hetkellä Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston tai paikallisseurakuntien seurakuntaneuvostojen jäseniä. Naisia ehdokkaista on 147 ja miehiä 130. Nuoria alle 30-vuotiaita ehdokkaita on 21.

Seurakuntavaaleihin jätettiin Vantaalla yhteensä 58 ehdokaslistaa. Niistä puolet eli 29 tavoittelee jalansijaa yhteisessä kirkkovaltuustossa, joka on seurakuntien ylin päättävä elin. Saman verran pyrkii saamaan edustajia seurakuntaneuvostoihin, jotka päättävät yksittäisen seurakunnan asioista.

Yhteiseen kirkkovaltuustoon pyrkii yhteensä 212 ehdokasta. Paikkoja on jaossa 51.

Vantaan seitsemän seurakunnan seurakuntaneuvostoihin puolestaan asettui ehdolle 263 ehdokasta. Seurakuntaneuvostoissa luottamushenkilöpaikkoja on yhteensä tasan 100.

Sekä ehdokaslistojen että ehdokkaiden määrä laski hieman verrattuna neljän vuoden takaisiin vaaleihin. Vuonna 2014 ehdokaslistoja oli yhteensä 72.

Yhteiseen kirkkovaltuustoon pyrkii nyt yhteensä 212 ehdokasta, kun heitä neljä vuotta sitten oli 248. Seurakuntaneuvostoihin pyrkii 263 ehdokasta. Vuonna 2014 ehdokkaita oli 291.

Vuoden 2010 vaaleissa yhteiseen kirkkovaltuustoon pyrki 250 ehdokasta ja seurakuntaneuvostoihin yhteensä 298 eli lasku on ehdokasmäärissä jatkunut jo pidempään.

Seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyi maanantaina 17.9.

Nuorten ääni -listalla on 18–20-vuotiaita

Eniten ehdokaslistoja jätti Sosialidemokraattinen seurakuntaväki SDP. Sillä on ehdokkaita kuudessa seurakunnassa yhteensä 49.

Suuria ryhmiä ovat myös Sanasta elämään, Kokoava seurakunta ja Tulkaa kaikki, joilla on ehdokkaita viidessä seurakunnassa. Sanasta elämään on konservatiivinen ryhmä. Kokoava seurakunta on poliittisesti sitoutumaton ryhmä, vaikka ryhmän kokoajana on ollut kokoomuslainen Petri Koivuniemi.

Tulkaa kaikki on uudistusmielinen, liberaali ryhmä.

Sanasta Elämään -ryhmän ehdokaslistoilla on eniten ehdokkaita eli yhteensä 78 ehdokasta, Kokoavan seurakunnan 45 ja Tulkaa kaikki -ryhmän listoilla 38.

Seurakuntavaaleihin jätettiin Vantaalla yhteensä 58 ehdokaslistaa.

Kokonaan uusia ehdokaslistoja Vantaalla ovat Nuorten ääni Vantaankosken seurakunnasta ja Tavikset Rekolan seurakunnasta. Nuorten ääni -listalla on kolme 18–20-vuotiasta ehdokasta. Tavikset on kahden hengen ehdokaslista, joka haluaa oman määritelmänsä mukaan toimia tavallisten riviseurakuntalaisten puolestapuhujana.

Näiden lisäksi vaaleissa ovat mukana myös puolue- ja kirkkopoliittisesti sitoutumaton Avoin seurakunta, Hämeenkylän huominen sekä ruotsinkielisen seurakunnan Kyrkan Mitt i Byn ja Vi i Vanda.

Ryhmien tavoitteista on tietoa Vantaan seurakuntien vaalisivuilla.

Kiinnostavia nimiä on sekä ehdokkaissa että luopujissa

Ehdokkaiden joukossa on Vantaan kulttuurijohtaja Annukka Larkio, joka on ehdolla Tikkurilan seurakunnassa Kokoava seurakunta -listalla.

Vantaankosken seurakunnassa Tulkaa kaikki -listalla ovat Myyrmäki-liikkeen asukasaktiivi, tuottaja Petteri Niskanen ja tuoreen paikallislehden Myyr York Timesin päätoimittaja Ari Martinaho. Vantaankosken seurakunnan Sanasta Elämään -listalta löytyvät Lähetysyhdistys Kylväjän lähetysjohtaja Pekka Mäkipää ja kristillisdemokraattien entinen kansanedustaja Jouko Jääskeläinen. Hakunilan seurakunnassa Kokoava seurakunta -listalla on ehdolla elokuvaohjaaja Jean Bitar.

Paikastaan luopuvia luottamushenkilöitä ovat muun muassa nykyinen yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja, Vantaan entinen kaupunginjohtaja Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen ja toimittaja, kirkolliskokousedustaja Johanna Korhonen.

Kaikkien ehdokkaiden nimet tulevat Vantaan seurakuntien vaalisivuille tämän viikon aikana.

Johanna Korhonen aikoo jatkaa kirkolliskokouksessa

Kaksi kautta Vantaan seurakuntien luottamuselimissä, yhteisessä kirkkovaltuustossa ja Tikkurilan seurakuntaneuvostossa, riittää Johanna Korhoselle. Kirkkopolitiikkaa hän ei kuitenkaan ole jättämässä, vaan keskittyy kirkolliskokoukseen ja hiippakuntavaltuustoon. Hän on kirkolliskokouksen yleisvaliokunnan puheenjohtaja ja Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja.

– Paikallistason luottamustehtävien jättämiseen ei liity mitään suurta dramatiikkaa. Päätimme puolisoni kanssa jo viime vuonna, suunnilleen näihin aikoihin, että ryhdymme kumpikin karsimaan luottamustoimiamme ja iltamenoja. Meillä on kaksi teini-ikäistä lasta ja paljon muitakin asioita elämässä. Olen myös muiden tehtävieni vuoksi joutunut olemaan paljon Vantaan kokouksista poissa, eikä se ole äänestäjiä kohtaa reilua, perustelee Korhonen.

Kirkolliskokouksessa hän aikoo jatkaa kuluvan kauden loppuun ja pitää todennäköisenä, että asettuu ehdokkaaksi senkin jälkeen. Kirkolliskokouksessa on muitakin, jotka eivät ole omien seurakuntiensa paikallisissa luottamustehtävissä.

Tehtävien karsiminen ei hänen mukaansa liity hänen rooliinsa piispa Teemu Laajasaloon liittyneissä selvityspyynnöissä. Korhonen pitää aiempia Laajasalo-selvityksiään yhä perusteltuina. Hän kokee tärkeäksi sen, että luottamushenkilöt niin kirkossa kuin maallisella puolella seuraavat viranhaltijoiden toimintaa ja varainkäyttöä.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: