null Psyyke ei tipahda taivaasta – Perheterapeutti Elli Meklin sanoo, että ihmissuhteissa mennään rikki ja niissä myös parannutaan

Hyvä elämä

Psyyke ei tipahda taivaasta – Perheterapeutti Elli Meklin sanoo, että ihmissuhteissa mennään rikki ja niissä myös parannutaan

Mieli rakentuu syntymän jälkeisissä suhteissa.

Kun Elli Meklin opiskeli aikanaan perheterapeutiksi, hänelle valkeni, että mielenterveyden syvintä ydintä on se, että ihminen kokee olevansa rakastettu. Pitkän uransa aikana opettajana, seurakuntatyöntekijänä ja viimeiset kymmenen vuotta terapeuttina Meklinin oivallus on vain vahvistunut. Hän kirjoitti aiheesta kirjan Nimesi on rakastettu (Aikamedia 2021).

– Itsetunnon ja elämässä etenemisen kannalta olennaisinta on, että ihmisellä on kokemus rakkaudesta ja arvosta sekä pystyvyydestä. Näiden välissä lepää ihmisen mielenterveys, Meklin ­sanoo.

Rakkauden tarpeen lisäksi Meklinin mukaan ihmiseen on koodattu joukkoon kuulumisen tarve. Jos nämä tarpeet sivuutetaan, ihminen alkaa voida ennemmin tai myöhemmin huonosti.

Ihmisen mieli rakentuu vastavuoroisessa vaikutuksessa toisiin ihmisiin. Prosessi alkaa syntymästä ja jatkuu läpi elämän.

– Psyyke ei tipahda meille taivaasta, vaan rakentuu syntymän jälkeisissä suhteissa. Lapsen ja vanhemman vuorovaikutukselliset kokemukset rakentavat aivoihin hermoradat sen mukaan, mitkä kokemukset lapsen elämässä toistuvat. Olennaista on, toistuvatko siinä rakkauden, hyväksynnän, riittävyyden ja läsnäolon koke­mukset.

– Vai toiset? Se, ettei olla läsnä, ei välitetä, ei osoiteta rakkautta sanoilla eikä teoilla. Silloin aivoihin tallentuu se, ettei ole rakastettu. Se on niin yksinkertaista, Meklin toteaa.

Kohtele itseäsi kauniisti

Rakkaudeton lapsuus voi haavoittaa niin, että ihminen kääntyy itseään vastaan. Silloin ajatukset itsestä ovat usein negatiivisia. Avuksi Elli Meklin kannustaa etsimään päätöstä, jossa sitoutuu olemaan itselleen hyvä.

– Aikuisen sisäinen lapsi on saattanut olla pitkään pinteessä ja saanut osakseen rakkaudetonta kohtelua. Silloin voi miettiä, haluaako tämän pienen ihmisen olevan pinteessä edelleen niin, että raippaa häntä isolla kädellä, vai alkaisiko kohdella häntä vihdoinkin kauniisti ja arvostavasti.

– Jos ihminen on itselleen armoton ja vaativa eikä mielestään riitä, mikään rakkauden muodoista – oma, toisen ihmisen tai Jumalankaan rakkaus – ei pääse perille.

Meklin toteaa, että rakkauden kaksoiskäskystä muistetaan hyvin alku, mutta erittäin tärkeä loppuosa usein unohdetaan.

– Tuo käsky muistuttaa, että rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Voidakseen hyvin ihminen tarvitsee rakkautta ja arvostusta ennen kaikkea itseltään. Ilman sitä ihminen voi olla rajaton ja tulla suhteissa hyväksikäytetyksi. Hän voi lähteä ’rakastamaan liikaa’ ja päätyä läheisriippuvuuteen luullen sitä rakkaudeksi.

Korvaavissa kokemuksissa on voima

Terapiassa lähdetään Elli Meklinin mukaan usein siitä, että opetellaan suhtautumaan itseen myötätuntoisesti, rakkaudellisesti, armollisesti ja ymmärtäväisesti. Tehdään rauha itsen kanssa.

– Aina ei tarvita terapiaa, vaan oma kasvuprosessi voi käynnistyä muutenkin. Mutta jos ei voi hyvin, niin jollain tavalla sitä kannattaa alkaa selvittää.

– Miksi masentaa tai ahdistaa? Miksi uni ei tule? Tai miksi suoritan, miksi mikään ei riitä? Tarvitaan jonkinlainen pysähtyminen, että alkaa vähän ymmärtää itseään.

Meklinin mielestä kaikki hyvät ihmissuhteet hoitavat mieltä. Suhteissa, joissa ihminen kokee voivansa olla aidosti läsnä, hän tulee näkyväksi sellaisena kuin on. Hän tulee kuulluksi ja oppii samalla ymmärtämään toista.

– Ihmissuhteissa me voimme mennä rikki, ja niissä me myös parannumme. Jos on ollut huonoja kokemuksia, niistä voi päästä irti. Uusissa, korvaavissa kokemuksissa on valtava korjaava voima. Kun pääsee aitoon vuorovaikutukseen toisen ihmisen kanssa, tulee kosketetuksi ja saa osakseen hyväksyntää, toipuminen lähtee liikkeelle.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.