null Yhdeksäsluokkalaiset ompelevat kestositeitä Ugandaan – ”Tytöt joutuvat olemaan koulusta pois kuukautisten aikana, koska heillä ei ole suojia”

Maija Sankari (vas.), Taru Ranta, Päivi Kovanen, Aliina Nousiainen, Sanni Virtanen ja Mari Mailasalo keskittyvät kestositeiden tekoon.

Maija Sankari (vas.), Taru Ranta, Päivi Kovanen, Aliina Nousiainen, Sanni Virtanen ja Mari Mailasalo keskittyvät kestositeiden tekoon.

Hyvä elämä

Yhdeksäsluokkalaiset ompelevat kestositeitä Ugandaan – ”Tytöt joutuvat olemaan koulusta pois kuukautisten aikana, koska heillä ei ole suojia”

Ruusuvuoren koulun Maailmanparannusryhmän motto on ”Korso valittaa, välittää ja toimii”.

Ruusuvuoren koululla oli poikkeuksellisesti koulupäivä syyskuun ensimmäisenä lauantaina. Luokassa istui joukko 9-luokkalaisia, kun kuvataideopettaja Sanni Virtanen kertoi oppitunnin aiheen.

– Teemme tänään kestositeitä, jotka lähetetään Ugandaan. Siellä tytöt joutuvat olemaan koulusta pois kuukautisten aikana, koska heillä ei ole suojia. Tytöillä voi jäädä viisi koulupäivää kuukaudessa väliin. Se tarkoittaa 50 päivää lukuvuodessa.

Kestositeitä on tehty jo aiemmin. Satoja siteitä on lähetetty Ugandaan Jinjan, Liran ja Kitgumin kaupunkeihin Rugby Tackling Life -yhdistyksen kautta.

Kestoside leikataan kankaasta muotin mukaan.

Kestoside leikataan kankaasta muotin mukaan.

Rugbyn pelaaminen voimaannuttaa tyttöjä

Yhteydenpito Ugandaan alkoi muutama vuosi sitten, kun Sanni Virtanen pelasi rugbya The Mamas -joukkueessa. Joukkue kävi turnauksissa eri puolilla maailmaa.

Virtanen tutustui Dubain turnauksessa ugandalaiseen rugbyn pelaajaan Helen Koyokoyo Butemeen. Buteme toimii kotimaassaan projektissa, jossa rugbya pelaamalla voimaannutetaan köyhillä alueilla asuvia ja orpokotien tyttöjä.

– Helen kertoi, että ugandalaisten tyttöjen kuukautissuojien puute on todellinen ongelma. Mietin, mitä voisimme tehdä tyttöjen hyväksi. Esitin, että alkaisimme tehdä koulussa kestositeitä, ja se sai kannatusta, kertoo Virtanen.

Buteme jakaa Korsossa tehdyt kestositeet tytöille rugbyharjoituksissa ja -turnauksissa Ugandassa. Kestositeet menevät Suomesta Ugandaan joko postina tai jonkun Virtasen tutun mukana.

Haluan auttaa muita ihmisiä. Piti vain löytää tapa siihen.

- Yhdeksäsluokkalainen Taru Ranta

Ompelua ja neppareiden kiinnittämistä

Kestositeitä ompelevan 15-vuotiaan Taru Rannan mielestä on hienoa tehdä hyvää muille, kun Ugandassa ei saa kaikkea noin vain niin kuin Suomessa.

– Sanni pyysi aktiivisia nuoria ompelemaan kestositeitä Ugandaan. Minulle tuli heti sellainen olo, että olen kuin luotu tähän. Tämä on tosi siistiä. Minusta tuntui, että haluan auttaa muita ihmisiä. Piti vain löytää tapa siihen, Ranta sanoo.

Kestositeet tehdään kankaista, jotka on saatu lahjoituksina. Lahjoituksena on saatu myös 200 metriä kosteussulkukangasta, joka riittää 20 000 kestositeen tekoon.

Sanni Virtanen ohjaa Mari Mailasaloa kiinnittämään nepparin kestositeeseen.

Sanni Virtanen ohjaa Mari Mailasaloa kiinnittämään nepparin kestositeeseen.

Mari Mailasalo, 14, kiinnittää kestositeisiin neppareita. Niitä tulee kaksi per side. Hän haluaa auttaa ugandalaisia tyttöjä, koska heillä ei ole samanlaisia mahdollisuuksia kuin rikkaiden maiden tytöillä.

– Olemme keränneet Ugandaan lähetettäviksi myös urheiluvaatteita. Laitoimme Facebookiin ilmoituksen, että keräämme käytettyjä urheiluvaatteita ja haimme niitä esimerkiksi urheiluseuroilta, kertoo Mailasalo.

Niin kuin Mari Mailasalo ja Taru Ranta, myös Aliina Nousiainen, 15, kuuluu Ruusuvuoren koulun Maailmanparannusryhmään. Ryhmän motto on ”Korso valittaa, välittää ja toimii”.

– Minusta maailmanparannusryhmän idea on hieno, koska siinä voi tehdä erilaisia juttuja, auttaa ihmisiä ja vaikuttaa heidän elämäänsä pienillä asioilla. Tämä kuukautissuojajuttu kuulosti hienolta, kun se aihe on vähän vaikea. Oli surullista kuulla, ettei tytöillä ole Ugandassa kuukautissuojia.

Korson seurakunnan lähetys- ja kansainvälisen työn sihteeri Maija Sankari on tyttöjen kanssa ompelemassa.

– Koululta otettiin seurakuntaan yhteyttä ja kysyttiin, haluammeko lähteä mukaan kestosideprojektiin. Tämä on upea idea, johon nuoret itse ovat lähteneet mukaan. Tuen tällaista toimintaa tosi mielelläni, kun tässä vielä on kansainvälinen yhteys, Sankari sanoo.

Nepparilliset kestositeet ovat valmiita vietäviksi Ugandaan.

Nepparilliset kestositeet ovat valmiita vietäviksi Ugandaan.

Nuori voi ottaa tauon itsensä tutkistelusta ja keskittyä hetkeksi tekemään jotain jollekin toiselle.

- Kuvataideopettaja Sanni Virtanen

Tavoitteena kestävä ja toimiva systeemi Ugandassa

Sanni Virtasen mielestä tärkeintä projektissa on se, että paikalliset rugbyn pelaajanaiset Ugandassa opettivat leirillä tyttöjä ompelemaan käsin kestositeitä. Omaan kylään palatessaan tytöt saivat mukaansa palan kosteussulkukangasta, neuloja, lankaa ja sakset. Leirillä olleiden tyttöjen tehtävä oli sitten opettaa muita.

– Alusta asti on ollut selvää, että pelkästään siteiden tekeminen ja lähettäminen ei ole lopullinen tavoite. Tahdomme olla kehittämässä kestävää ja toimivaa systeemiä, joka toimii Ugandassa ugandalaisten voimin, Virtanen toteaa.

Virtasesta on merkityksellistä, että nuori huomaa maailmassa olevan kaikenlaista, mikä ei mene ihan tasan eikä oikein, ja että hän itse voi tehdä asialle jotakin.

– Nuori voi ottaa tauon itsensä tutkistelusta ja keskittyä hetkeksi tekemään jotain jollekin toiselle, ja sen jälkeen alkaa tapahtua mielettömän hienoja asioita.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.