null Seurakunta lähetti sadalle 28–35-vuotiaalle kiitostekstarin jäsenyydestä, palaute yllätti

Ajankohtaista

Seurakunta lähetti sadalle 28–35-vuotiaalle kiitostekstarin jäsenyydestä, palaute yllätti

Vantaan seurakunnissa testattiin, mitä 28–35 vuotiaat seurakuntalaiset kirkon jäsenyydeltä odottavat.

”Kiitos kun olet kirkkomme jäsen.”

Näillä viidellä sanalla alkoi tekstiviesti sadalle Tikkurilan seurakunnan 28–35-vuotiaalle jäsenelle, jotka asuvat Tammiston ja Kartanonkosken alueella.

Sen jälkeen viestissä kerrottiin, mitä asioita seurakuntalaisen jäsenyys oli mahdollistanut viime vuoden aikana Vantaan seurakunnissa. Viestiin oli poimittu kolme esimerkkiä.

”Avullasi olemme tarjonneet 28 000 ruoka-annosta yhteisöruokailuissa, antaneet 1600 nuorelle ainutkertaisen elämyksen rippikoulussa sekä järjestäneet keskiaikaiset pidot, joissa viihdyttiin Pyhän Laurin oluen parissa.”

– Mietimme lukemattomia erilaisia asioita, mitä voisimme lyhyeen viestiin laittaa. Päädyimme siihen, että ruoka-annokset kertovat hyvän tekemisestä, rippikoululaiset siitä, mitä annamme nuorille ja Pyhän Laurin kirkon nimikko-olut ja keskiaikatapahtuma ovat jotain, mitä ei seurakunnalta odottaisi. Kaikki nuo asiat kertovat viime vuodesta, selvittää Tikkurilan kirkkoherra Janne Silvast.

Palaute kertoi siitä, miten pienellä asialla voi olla iso merkitys.
– Janne Silvast, Tikkurilan kirkkoherra

Tekstiviestin jälkeen pieni työryhmä soitti osalle viestin saaneista ja kysyi palautetta viestistä ja siinä olleista asioista. Palaute yllätti.

– Vastaanotto oli lähes yksinomaan positiivinen. Saimme parin tunnin aikana kiinni 36 viestin saanutta ja monet heistä olivat jopa liikuttuneen hämillään, että seurakunta lähestyy heitä näin, ihan vaan kiittääkseen. Palaute kertoi siitä, miten pienellä asialla voi olla iso merkitys. Moni myös koki, että olemme olleet liian hiljaa, että eivät tiedä, mitä kirkollisverolla tehdään, sanoo Silvast.

Soittokierrokseen osallistunut Vantaan seurakuntien kehittämistoiminnan suunnittelija Anna Äystö lisää, että yksi vastaajista kysyi, miksei häntä kutsuttu pitoihin, sillä häntä olisi kiinnostanut osallistua. Mieliinpainuvinta oli kuitenkin se, että vastaajille tärkeintä oli saada tietää, että heidän tuellaan kirkko tekee paljon hyvää.

Tämä palaute on linjassa Kirkon tutkimuskeskuksen tekemien kyselytutkimusten kanssa. Työ vammaisten ja vanhusten hyväksi sekä hautausmaiden ylläpito olivat vuonna 2016 suomalaisille tärkeimmät syyt kuulua kirkkoon. Sen jälkeen tuli lapsille ja nuorille tarjottava toiminta.

Vantaan seurakuntien lähettämä tekstiviesti.

Vantaan seurakuntien lähettämä tekstiviesti.

Jäsenyydellä voi tehdä hyvää vaivatta

Koko ajatus seurakuntalaisille soittamisesta lähti liikkeelle siitä, että muutaman hengen ”sprinttityöryhmä” ideoi viiden päivän aikana tammi–helmikuussa sitä, miten seurakuntalaisille kerrottaisiin jäsenyyden tuomista hyödyistä. Vantaan seurakunnissa on pitkien työryhmien sijasta pyritty ketterämpään ja kokeilevampaan tapaan ideoida asioita ja hyödynnetty myös palvelumuotoilua.

Nyt työryhmä mietti ensin parin ulkopuolisen vetäjän kanssa jäsenetuja ja teki kymmenen syvähaastattelua. Haastateltavissa oli 18–35-vuotiaita, kirkon ei-aktiivisia jäseniä ja myös kirkosta eronneita. Selvisi, että esimerkiksi jäsenyydestä saatavia alennuksia kirkon palveluista ei pidetty kovin tärkeinä. Enemmänkin kiinnosti se, mitä hyvää verovaroilla saadaan aikaan.

– Tärkeäksi koettiin, että voi jäsenyyden kautta tehdä toisille hyvää vaivatta. Toki myös sitä arvostetaan, että saadaan itselle ja perheelle seurakunnalta palveluja, kertoo Silvast.

Haastattelujen jälkeen päädyttiin siihen, että tekstiviesti lähetetään 28–35-vuotiaille, ei siis kaikkein nuorimmille. Heidän tavoittamiseensa voisi kokeilla muita keinoja.

– Ihmiset saavat nykypäivänä niin paljon viestejä, että ainakin tälle joukolle tällainen yksinkertainen viesti oli hyvä. Nimenomaan sellainen viesti, jossa vain kiitettiin ja kerrottiin asioita, eikä myyty mitään. Totta kai merkitystä oli myös sillä, että tekstiviesti oli yllättävä tapa lähestyä. Jos näitä tulisi viikoittain, vastaanotto voisi olla toinen. Kannatti kuitenkin kokeilla, tuumii Silvast.

Hänen mukaansa Vantaalla on mietinnässä myös muita jäsenyyden merkityksen nostamiseen liittyviä asioita, mutta ne ovat vielä alkutekijöissään. Mikään ei kuitenkaan estä jotakuta muutakin seurakuntaa kokeilemasta, olisiko esimerkiksi tekstiviesti hyvä tapa lähestyä ja kiittää seurakuntalaisia.

– Tietysti ongelma on, ettei meille ole seurakuntalaisten numeroita, vaan ne etsittiin tätä kokeilua varten erikseen. Oleellista tässä kuitenkin on, että aina ei kannata viestiä paljon, vaan sanoa lyhyesti ja kertoa asioita, joilla on merkitystä. Tästä tuli viestien saajille hyvä mieli, sanoo Äystö.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.