null Suomalaisten lähetystyöntekijöiden määrä putosi kymmenessä vuodessa kolmanneksella – ”Herätyksen aika on ollut ohi jo muutamia vuosikymmeniä”

Ajankohtaista

Suomalaisten lähetystyöntekijöiden määrä putosi kymmenessä vuodessa kolmanneksella – ”Herätyksen aika on ollut ohi jo muutamia vuosikymmeniä”

Vuonna 2019 lasku taittui, ja lähetystyöntekijöiden määrä kasvoi edellisvuoden 512:stä 532:een.

Suomen lähetysneuvosto kertoo tiedotteessaan, että suomalaisten lähetystyöntekijöiden määrä on pienentynyt 30 prosenttia vuosina 2009–2019.

Suomen lähetysneuvostoon kuuluu 31 eri kristillisiin tunnustuskuntiin kuuluvaa lähetysjärjestöä ja lähetystyötä tekevää kirkkoa. Mukana ovat kaikki luterilaisen kirkon seitsemän virallista lähetysjärjestöä.

Vuonna 2019 lasku taittui, ja lähetystyöntekijöiden määrä kasvoi edellisvuoden 512:stä 532:een.

Suomen lähetysneuvoston puheenjohtaja, Patmos Lähetyssäätiössä työskentelevä luterilainen pappi Timo Keskitalo toteaa, että vaikka käyrä kääntyi laskusta nousuun, parin vuoden tilastoista ei voi päätellä pitkäkestoista trendiä.

– Koronavuosi tulee joka tapauksessa olemaan poikkeuksellinen, Keskitalo sanoo.

– 532 lähetystyöntekijää on kuitenkin iso luku, jos Suomea vertaa muihin maihin. Suomi on edelleen voimakas lähetystyötä tekevä kansakunta.

Lähetystyöntekijöiden keskeisin tehtävä on opettaa kristinuskosta, mutta moni lähetystyöntekijä tekee myös avustustyötä esimerkiksi terveydenhoidon tai maanviljelyn parissa.

Keskitalon mukaan suomalaiset lähetystyöntekijät työskentelevät pääasiassa nuorissa kasvavissa kirkoissa ympäri maailmaa.

– Jonkin verran lähetystyöntekijät synnyttävät myös uusia seurakuntia.

Yleinen mielikuva on, että esimerkiksi helluntaikirkko tekee voimakkaasti lähetystyötä ja luterilainen kirkko väljähtyy ja maallistuu. Mutta se ei mene niin.
– Timo Keskitalo

Timo Keskitalon mukaan 1980-luvulla suomalaiset järjestöt lähettivät maailmalle jopa tuhat lähetystyöntekijää. Taustalla olivat 1960–1970-lukujen nuoriso- ja opiskelijaherätykset.

– Silloin syntyi uusia lähetysjärjestöjäkin, koska lähtijöitä oli runsaasti. Mutta sellaisen herätyksen aika on ollut ohi jo muutamia vuosikymmeniä. Se on varmaankin yksi iso syy tässä taustalla, Keskitalo sanoo.

Kirkon tutkimuskeskuksen uuden nelivuotiskertomuksen mukaan suomalaiset etääntyvät kovaa vauhtia kristinuskosta. Yhä harvempi uskoo kristinuskon Jumalaan, ja luterilaisen kirkon jäsenmäärä vähenee. Keskitalo ei kuitenkaan usko, että kyseinen trendi vaikuttaisi vahvasti lähetystyöntekijöiden määrään.

– Sillä voi olla pieni taustavaikutus, mutta yhtenäiskulttuurin kristillisyys ei ole ennenkään suuntautunut niin paljon lähetystyöhön.

Lähetystyöntekijöiden määrä on vähentynyt lähes identtisesti sekä luterilaisissa että muihin tunnustuskuntiin kuuluvissa järjestöissä. Se on Keskitalon mielestä hämmentävää.

– Yleinen mielikuva on, että esimerkiksi helluntaikirkko tekee voimakkaasti lähetystyötä ja luterilainen kirkko väljähtyy ja maallistuu. Mutta se ei mene niin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.