null Tikkurilan uuden kirkon arkkitehti on suunnitellut myös Espoon Suvelan kappelin

Havainnekuva ehdotuksesta Tikkurilan uudeksi kirkoksi.

Havainnekuva ehdotuksesta Tikkurilan uudeksi kirkoksi.

Ajankohtaista

Tikkurilan uuden kirkon arkkitehti on suunnitellut myös Espoon Suvelan kappelin

Tulevan kirkon arkkitehti ja rakentaja on valittu. Tikkurilan kirkkoherran mukaan ehdotus istuu kaupunkikuvaan sulavasti ja rohkeasti.

Tikkurilan ytimeen tulevan uuden kirkon tekijäjoukko on varmistunut. Vantaan seurakuntien kiinteistöjohtokunta valitsi 23.10. arkkitehdiksi OOPEAA Office for Peripheral Architecture:n ja rakentajaksi Lujatalo Oy:n. Arkkitehtitoimisto OOPEAA on suunnitellut muun muassa vuonna 2004 käyttöön vihityn Klaukkalan kirkon Nurmijärvellä ja 2016 käyttöön otetun Espoon Suvelan kappelin.

Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast on tyytyväinen hankkeen etenemiseen.

– Odotukset ovat korkealla. On suurenmoista ottaa monta askelta eteenpäin kohti kirkon rakentamista, Silvast sanoo.

Silvast muistuttaa, että kilpailutuksen voittanut ehdotus uudeksi kirkoksi on ehdotus, joka hioutuu edelleen sekä toiminnan että kaupunkikuvan osalta. Kirkon lopullinen ilme ei siis ole vielä tässä vaiheessa jokaista yksityiskohtaa myöten lyöty lukkoon.

– Ehdotuksessa kirkko istuu sulavasti ja rohkeasti kaupunkikuvaan ja ympäröivään kortteliin. Toiminnallisesti se taipuu hienosti erilaisiin käyttötarpeisiin. Kirkkosalia, muita toimintatiloja ja työpisteitä on jo tarkasteltu eri käyttötarkoitusten kautta. Kyseessä on kuitenkin tosiaan ehdotus, jota hiotaan toiminnallisesti ja kaupunkikuvallisesti.

Tuleva kirkko toteutetaan projektiallianssimallilla, joka on uusi ja hyväksi havaittu malli rakennusalalla. Siinä painotetaan tasapuolisesti monenlaisia yhteistyöhön vaikuttavia tekijöitä. Kirkon arkkitehti- ja rakentajaehdokkaiden yhteistyökykyä myös testattiin käytännössä kilpailutukseen kuuluneissa työpajoissa alkusyksystä. Niissä kunkin kolmen loppusuoralle päässeen tarjoajan ehdotuksia hiottiin yhdessä seurakuntien ja projektia organisoivan yhteistyökumppanin Boost Brothers Oy:n kanssa. Kilpailutuksen tarjousten ja tarjoajien taso ilahdutti rakennuttajia.

– Rakennusalalla on vahva noususuhdanne ja hyvien tarjoajien houkuttelu näin haasteelliseen hankkeeseen on vaikeaa. Saimme kolme erittäin kovatasoista tarjousta, sanoo Boost Brothersin operatiivinen johtaja Matti Sivunen.

Sivusen mukaan hankkeelle on asetettu viisi tavoitetta, joita käytettiin kriteereinä kumppanien valinnassa.

– Nämä tavoitteet ovat budjetissa pysyminen, hieno kaupunkikuva, laadukas toiminnallinen sisätilaratkaisu, pitkä elinkaari ja aikataulussa pysyminen. Halusimme löytää kumppanin, jonka kanssa on hyvät edellytykset päästä kaikkiin viiteen tavoitteeseen.

Ihmisten kirkko ja kohtaamispaikka

Arkkitehtitoimisto OOPEAA kertoo haluavansa olla luomassa Tikkurilan ympäristöön keskipistettä ihmisten tarpeet edellä.

– Tavoitteena on ihmisten kirkko ja kohtaamispaikka, kuten Vantaan seurakunnatkin ovat tarpeen muotoilleet. Suunnittelussa menemme käyttäjät edellä, sanoo arkkitehti ja OOPEAA:n johtaja Anssi Lassila.

Myös rakentajaksi valittu Lujatalo Oy korostaa käyttäjien näkökulmaa.

– Tikkurilan kirkon rakentaminen on meille merkittävä hanke, koska näemme tärkeänä uudenlaisen toimintatavan, jossa korostetaan käyttäjien osallistamista, sanoo aluejohtaja Lauri Porokka.

Tikkurilan ytimessä olevaa Asematien ja Unikkotien välistä korttelia, jossa kirkko sijaitsee, rakennetaan useammassa vaiheessa. Nyt valitut tekijät lähtevät toteuttamaan kirkkoa, joka sijoittuu Asematien puolelle nykyisen Danske Bankin kohdalle. Jo aiemmin on valittu niin sanotun kirkkokorttelin tekijät. Nämä puolestaan toteuttavat kirkon länsipuolelle suunnitellun asuinrakennuksen, jonka katutasoon toteutetaan liiketiloja. Sen suunnittelu- ja yhteistyökilpailun voitti 2015 työryhmä NREP Oy, HTJ Oy ja Arkkitehtitoimisto K2S.

Kirkon kortteliin kaavailtujen korkotuettujen ARA-asuntojen toteuttajaksi Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto valitsi syyskuussa Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS:in. Opiskelija-asunnot tulevat asukkaidensa kannalta erinomaiselle paikalle ja suureen tarpeeseen. Kortteliin on tulossa asunnot 130 opiskelijalle.

Alueen uusi asemakaava on vielä vahvistamatta kaupunginhallinnossa, mutta asiaa etenee hyvässä yhteistyössä kaupungin kanssa. Seuraavaksi kaavaehdotusta käsiteltäneen kaupunkisuunnitttelulautakunnassa joulukuussa.

Muokattu otsikkoa: Kyseessä on Suvelan kappeli, ei Suvilahden kappeli.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.