null Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine odottaa jo innoissaan Tikkurilan kirkkoa – ”Tästä tulee joka tapauksessa hieno”

Ajankohtaista

Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine odottaa jo innoissaan Tikkurilan kirkkoa – ”Tästä tulee joka tapauksessa hieno”

Vantaan kaupunginhallitus esittää valtuustolle Tikkurilan kirkon korttelin asemakaavan hyväksymistä. Kirkon lisäksi alueelle tulee liiketiloja ja asuntoja jopa noin 600 ihmiselle.

Tikkurilan uuden kirkon rakentaminen ja uuden ilmeen saaminen kaupungintaloa vastapäätä olevalle keskustakorttelille innostavat Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Lainetta. Hänen mukaansa kasassa on hienot elementit, ja erityisesti hän odottaa uutta kirkkoa.

– Siitä tulee joka tapauksessa hieno, mutta tuleeko siitä vielä hienompi, sitä tässä odottelen. Kirkkoa suunnittelemassa on niin hyvät arkkitehdit, että voi hyvin tulla, pohtii Laine.

Vantaan kaupunginhallitus käsitteli maanantaina kirkon korttelin asemakaavan muutoksen ja päätti esittää sitä kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi. Kaupunginvaltuusto kokoontuu 18. kesäkuuta.

Tikkurilan kirkon kortteliin tehdään kaavamuutos, jonka seurauksena Tikkurilan nykyinen kirkko, Seurakuntien talo ja myös Bethanian liikerakennus puretaan. Lisäksi puretaan maan alla sijaitsevat pysäköintitilat.

Kortteliin tulee uusi kirkko ja siihen liittyvät seurakunnan tilat, liike- ja toimistotilaa ja asuntoja. Alueen rakennusoikeus on 32 950 kerrosneliömetriä, josta asuntoja on noin 28 000 kerrosneliömetriä.

– Toivon, että alueelle tulee monipuolisesti erilaisia asuntoja ja asukkaita. Keskustan alueella on kivoja puistoja ja päiväkoteja rakennetaan parhaillaan. On varmasti perheitä, jotka haluavat asua tällaisessa ympäristössä. Toisaalta alueella tulee pieniä asuntoja ja seurakunnan omistukseen jäävälle tontille HOAS:n opiskelija-asuntoja, sanoo Laine.

Uusi kirkko on selkeästi sakraalirakennus

Hänen arvionsa on, että tiiviisti rakennettavalle tontille tulee asunnot noin 600 ihmiselle. Koska rakennusten alimpiin kerroksiin tulee liiketiloja, Tikkurilan keskustaan tulee entistä enemmän elämää. Myös liikenneyhteydet ovat hyvät, Dixi-keskus on aivan naapurissa.

Kirkosta tulee selkeästi sakraalirakennus ja myös tila, joka pohjakerroksen avoimuudellaan tuo seurakunnan lähelle ihmisten elämää.

– Kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine

– Odotan tosi paljon sitä, miltä näyttää uusi kirkko. Siitä on tulossa selkeästi sakraalirakennus. Ei siis mikä tahansa rakennus, jossa on kirkollisia tiloja, vaan sellainen, josta tietää, että tämä on kirkko. Siitä tulee myös rakennus, joka pohjakerroksen avoimuudellaan tuo seurakunnan lähelle ihmisten elämää, kertoo Laine.

Kirkko, kaupungintalo ja torialue niiden välissä muodostavat kokonaisuuden, jossa on vanhanaikaisen keskustan tuntua. Maallinen valta ja yhteiskunnan palvelut, hengellinen ulottuvuus ja kansalaisten arkinen elämä ovat lähellä toisiaan.

– Kun myös Asematien pääty uudistetaan, keskustasta tulee hieno kokonaisuus.

Kaupunki ja seurakunnat myyvät tontin asuntorakentamiseen

Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina myös Tikkurilan kirkkokorttelin kiinteistökaupan esisopimuksen, maankäyttösopimuksen ja esisopimuksen pienten määräalojen vaihdosta kaupungin ja seurakuntien välillä.

Vantaan seurakunnat ja Vantaan kaupunki myyvät yhteistoiminta-alueeltaan NREP Oy:n perustamalle ja hallinnoimalle rahastolle tontin, jonka rakennusoikeus on 20 500 kerrosneliötä. Suurin osa tästä on tarkoitettu asuntorakentamiseen, pieni osa liiketiloihin.

Alueen kokonaiskauppahinta on yli 18 miljoonaa euroa. Seurakuntayhtymä omistaa alueesta 72,4 prosenttia, mutta seurakuntien kiinteistöjohtajan Sari Turusen mukaan seurakuntayhtymälle jää kauppahinnasta käteen arviolta kahdeksan miljoonaa, jotka käytetään uuden kirkon rakentamiseen. Tämä johtuu siitä, että seurakuntayhtymä maksaa kaupungille maankäyttömaksua ja suurimman osan alueella nyt olevien rakennusten purkukustannuksista.

Tarja Laineen mukaan purku-urakka on haastava, sillä ollaan keskellä kaupunkia. Kaupunki saa tontin myynnistä ja maankäyttömaksuista hänen mukaansa yhteensä noin 8,8 miljoonaa euroa.

Vantaan yhteinen kirkkovaltuusto käsittelee asemakaavan muutosta ja kaupungin kanssa tehtyjä sopimuksia 5. kesäkuuta kokouksessaan.

Tavoitteena on saada uusi kirkko valmiiksi adventtiin 2020 mennessä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.