null Toimittajalta: YK:n ihmisoikeusneuvostosta on tullut ihmisoikeustyön irvikuva

Puheenvuorot

Toimittajalta: YK:n ihmisoikeusneuvostosta on tullut ihmisoikeustyön irvikuva

Viime maanantaina YK:n ihmisoikeusneuvostossa sisällissodan kourissa kärsivä Jemen kiitti Saudi-Arabiaa saamastaan tuesta.

”Delegaatiomme arvostaa korkealle kuningaskunnan tukea ihmisoikeuksille. Kiitämme Saudi-Arabiaa tuesta, jota se on antanut kaikilla tasoilla Jemenin kansalle.”

Näin lausui Jemenin YK-suurlähettiläs Ali Mohamed Saeed Majawar viime maanantaina aamupäivällä Genevessä YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa, jossa käsiteltiin Saudi-Arabian ihmisoikeustilannetta.

Kyseessä on YK:n ihmisoikeusneuvoston yleismaailmallinen määräaikaistarkastelu (Universal Periodic Review, UPR).

Kyseinen tarkkailumekanismi syntyi YK:ssa vuonna 2005. Samalla tavalla kuin Suomessa media tarkastelee itseään omalla itsesäätelymekanismillaan eli Julkisen sanan neuvoston avulla, YK:n 193 jäsenmaata tarkastelee itseään UPR-järjestelmän avulla.

Kai jokin hälytyskello soi, jos sanotaan, että Saudi-Arabia on valittu naisten oikeuksien edelläkävijäksi YK:ssa?

Kun Suomi oli UPR-arvioinnin kohteena keväällä 2017, ulkoministeriön kotisivulla kerrottiin, että ”UPR on lyhyessä ajassa kehittynyt poliittiselta painoarvoltaan merkittäväksi kansainväliseksi mekanismiksi, joka täydentää muita YK:n ihmisoikeusmekanismeja”.

Tuolloin kansalaisjärjestöt listasivat niiden tietoon tulleet epäkohdat maamme ihmisoikeustilanteesta. Tarkastelussa Suomi sai peräti 153 suositusta kehnon ihmisoikeustilanteemme parantamiseksi. Raportin valmistuttua Ihmisoikeusliitto ilmaisi huolestuneisuutensa siitä, että saamistaan suosituksista Suomi aikoi hylätä jopa yli puolet.


47-paikkainen YK:n ihmisoikeusneuvosto perustettiin vuonna 2006. Neuvoston jäsenistö vaihtuu määräajoin, mutta siinä ovat aina kaikki maanosat tasapuolisesti edustettuina. Suomen YK:n sivuilla ihmisoikeusneuvoston jäseneksi pääsemisestä sanotaan näin:

”Neuvoston jäsenistä äänestäessään [YK:n] yleiskokous ottaa huomioon hakijavaltioiden sitoutuneisuuden ihmisoikeuksien suojeluun ja edistämiseen sekä ehdokkuuden tueksi mahdollisesti esitetyt vapaaehtoiset sitoumukset.”

Lisäksi sanotaan, että ”valintatavan on tarkoitus karsia neuvoston jäsenistöstä pahimmat ihmisoikeusloukkaajat”.

Kuulostaa reilulta.

Kun Yhdysvallat viime juhannuksen alla vetäytyi pois YK:n ihmisoikeusneuvosta, poliitikot ja politiikan kommentaattorit pöyristyivät. Mediassa annettiin kuva, että Yhdysvalloista on tullut öykkäri, joka ei enää piittaa lainkaan ihmisoikeuksista. Entä, jos asia ei ole aivan niinkään?

Huhtikuussa 2017 Saudi-Arabia valittiin jäseneksi YK:n talous- ja sosiaalineuvoston ECOSOC:n toimikuntaan, jonka tehtävänä edistää naisten asemaa. Kai jokin hälytyskello soi, jos sanotaan, että Saudi-Arabia on valittu naisten oikeuksien edelläkävijäksi YK:ssa?


Takaisin viime maanantaihin ja Geneveen. ”Kiitämme Saudi-Arabiaa naisten voimaannuttamisesta ja ponnisteluista sukupuolten tasa-arvoisuuden edistämisestä”, lausui Pakistan.

Eikö ole mielenkiintoista, ketkä YK:ssa antavat lausuntoja ihmisoikeuksista? Pakistanissa on juuri vapautettu jumalanpilkkasyytteen vuoksi hirttotuomion saanut neljän lapsen äiti Aasiya Noreen, joka paremmin tunnetaan nimellä Asia Bibi. Syytös tuli siitä, kun hän vuonna 2009 oli vääräuskoisena juonut vettä musliminaisten ämpäristä. Bibi on päässyt vihdoin pakenemaan kotimaastaan. Myös hänen asianajajansa joutui hengenvaaraan ja pakeni maasta.

YK:n ihmisoikeusneuvoston sali sijaitsee Genevessä. Kuva: Wikimedia Commons

YK:n ihmisoikeusneuvoston sali sijaitsee Genevessä. Kuva: Wikimedia Commons


Kiitokset Genevessä jatkuvat. Saudi-Arabiaa ylisti myös Kiina, jota taas omalla vuorollaan vastavuoroisesti kehui Saudi-Arabia, vaikka Kiinassa muslimeja on suljettu erittäin julmiin olosuhteisiin ”eheytysleireille”. Näillä leireillä muslimit pakotetaan juomaan viinaa ja syömään sianlihaa.

Kaikista näistä lausunnoista sydäntä särkevin on kuitenkin aluksi lainattu Jemenin kannanotto. Vuodesta 2015 lähtien Jemenissä on käyty sisällissotaa, jossa vastakkain ovat Saudi-Arabian tukema sunnihallinto ja Iranin tukemat shiialaiset kapinalliset.

Saudi-Arabian johtaman liittouman vuoksi jopa kahdeksan miljoonaa jemeniläistä siviiliä uhkaa maailman tämän hetken pahin nälkäkriisi. Jo nyt miljoonat lapset kärsivät sodan aiheuttamasta nälänhädästä.

Kun UPR:ssa käytiin lävitse Saudi-Arabian ihmisoikeustilannetta, mitään näistä asioista ei nostettu kunnolla esiin.

Miten maa, joka ei itse allekirjoita YK:n ihmisoikeusjulistusta, voi YK:n nimissä arvostella muiden maiden ihmisoikeusongelmia?

Suomikin oli muuten paikalla. Lähetystösihteeri Marja Suhosen esittämä lausunto tuomitsi erityisesti toimittajiin ja yleisesti sanan- ja kokoontumisvapauteen kohdistuvat ihmisoikeusloukkaukset. (Videon voi katsoa tästä.)

Suomi on myynyt Saudi-Arabialle kranaatinheittimiä. Sotaan osallistuu myös Yhdistyneet arabiemiraatit, jonka ostamia suomalaisia panssariajoneuvoja on käytetty Jemenissä.

 

YK:n ihmisoikeusneuvoston yksi kummallinen piirre on siinä, että useat sen jäsenet eivät edes hyväksy YK:n ihmisoikeusjulistusta. Tällä hetkellä näitä jäsenmaita ovat muun muassa Saudi-Arabia, Afganistan ja Irak. Näillä Islamilaisen yhteistyöjärjestön (Organisation of Islamic Cooperation, OIC) jäsenmailla on erillinen Kairon julistus ihmisoikeuksista islamissa, joka ei kata YK:n ihmisoikeuksien julistuksen koko sisältöä.

Miten maa, joka ei itse hyväksy YK:n ihmisoikeusjulistusta kokonaisuudessaan, voi YK:n nimissä arvostella muiden maiden ihmisoikeusongelmia?

Viime lokakuussa Ihmisoikeusneuvoston jäseniksi otettiin uusia maita, mukana Eritrea ja Filippiinit. Amnesty Internationalin mukaan Eritrean hallitus pakottaa lapsia sotilaiksi ja pitää pakkotyöleireillä naisia, joita käytetään seksuaalisesti hyväksi. Filippiineillä presidentti Rodrigo Duterten kaudella kuolemanpartiot ovat tappaneet ainakin 12 000 huumeriippuvaista ihmistä.

Viime viikkoina Saudi-Arabia on pysynyt Suomen lehdistön otsikoissa aktivisti Jamal Khashoggin poikkeuksellisen brutaalin murhan vuoksi. Tulevina vuosina tämä Suomen asekauppakumppani saattaa päästä otsikoihin ydinaseohjelmansa vuoksi. Iranin verivihollinen nimittäin on rakentamassa ensimmäistä ydinreaktoriaan.


Tarkennus 8.11. klo 11: Verbi allekirjoittaa on korvattu verbillä hyväksyä. Samaan kappaleeseen on lisätty lause: ”Näillä Islamilaisen yhteistyöjärjestön (Organisation of Islamic Cooperation, OIC) jäsenmailla on erillinen Kairon julistus ihmisoikeuksista islamissa, joka ei kata YK:n ihmisoikeuksien julistuksen koko sisältöä.”

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”YK:n Ihmisoikeusneuvosto on pettänyt uhrit” – jäsenmaiden joukossa on maailman pahimpia hallintoja

Ajankohtaista

UN Watch -järjestö arvostelee YK:n ihmisoikeusneuvostoa, koska sen jäsenmaiden enemmistö ei koostu demokraattisista valtioista. Professori Martti Koskenniemi syyttää tilanteesta länsimaiden diplomatiataitoja.








Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.