null Uusisilta: Maailma on tulessa, ja siksi kaikkein rikkaimpien varallisuudelle on määrättävä yläraja

Puheenvuorot

Uusisilta: Maailma on tulessa, ja siksi kaikkein rikkaimpien varallisuudelle on määrättävä yläraja

Voisiko Jeff Bezosin miljardeja käyttää esimerkiksi maailman nälänhädän poistamiseen? Kohtuullisuushan on vanha kristillinen hyve.

Twitterin monista huumorikäyttäjätileistä yksi ajatuksia herättävimmistä on ”Has Jeff Bezos Decided to End World Hunger?” -tili, eli vapaasti suomennettuna ”Onko Jeff Bezos päättänyt lopettaa maailman nälänhädän?”. Tili twiittaa joka päivä vastauksen kysymykseen siitä, että onko maailman rikkain mies tänään päättänyt käyttää varallisuutensa nälänhädän poistamiseksi maailmasta. Ja joka päivä vastaus on sama: Ei. 

Amazon-verkkokaupan perustaja Jeff Bezosin omaisuuden arvo on tällä hetkellä noin 200 miljardia dollaria ja nälänhädän poistaminen maailmasta vaatisi 11 miljardia dollaria. Silti Bezos ei ole sitä tehnyt. Miksi ei?

Bill Gates, Oprah Winfrey ja U2-yhtyeen Bono ovat olleet luomassa meille mielikuvaa altruistisista hyvismiljardööreistä, jotka käyttävät varojansa vähävaraisten auttamiseen. Tästä huolimatta köyhyys ja nälänhätä eivät ole kadonneet maailmasta. Tilastoja katsottaessa selviää, että varallisuuskuilu köyhien ja rikkaiden välillä on vain kasvanut.

Maapallosta on tullut ultrarikkaiden leikkikenttä.

Jopa globaalin pandemian aikaan, samalla kun ekonomistit varoittavat lamasta ja vaativat jälleen leikkauksia kaikista vähävaraisimpien palveluihin, kaikista rikkaimpien varallisuus on vain kasvanut. Rikkain prosentti omistaa tällä hetkellä saman verran varallisuutta kuin köyhin 50 prosenttia ja tuottaa yli kaksi kertaa yhtä paljon päästöjä. Rikkaiden hyväntahtoisuus ei siis empiirisesti vaikuta kovin tehokkaalta tavalta ratkaista maailman ongelmia.

Kohtuullisuus on vanha kristillinen hyve, joka on Suomessakin jäänyt luterilaisen työmoraalin varjoon. Jopa kirkossa kuuluu puhetta, että vaurastumisen on oltava sallittua koska on vain reilua, että tehdystä työstä saa palkkansa. Mutta mikä on se työ, jonka Bezos on tehnyt ansaitakseen miljardinsa? Pystyykö kukaan tekemään yksilönä jotain sellaista, jonka perusteella tuollainen varallisuus olisi perusteltua?

Maapallosta on tullut ultrarikkaiden leikkikenttä, ja sen seurauksena maapallo on tulessa. Lienee perusteltua keskustella siitä, että pitäisikö varallisuudella olla jokin yläraja. Sen sijaan että Bezosin miljardit kasvavat korkoa hänen sijoituksinaan, nuo rahat voitaisiin käyttää vaikkapa ilmastokriisin ratkaisuun. Valitettavasti tällaiset puheenvuorot leimataan heti kättelyssä kommunistisiksi ja jopa totalitaristisiksi. Jään odottelemaan, milloin joku ehdottaa jotain parempaa ratkaisua.


Kirjoittaja on maailmantuskaa poteva ammattiaktivisti ja mystiikkaan taipuvainen harrastelijakristitty.

Muutos 14.10. kello 9.28: Tekstissä luki aiemmin ”Jeff Bezosin arvo”. Kohta on muutettu selvyyden vuoksi muotoon ”Jeff Bezosin omaisuuden arvo”.

Lue juttu kolumnistista: Maailmantuska puristi Matias Uusisiltaa, 27, jo lapsena – sitten hän alkoi vaikuttaa vääryyksiin päivätyönään ja lakkasi vaatimasta itseltään pyhimysmäisyyttä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.