null Uutispäälliköltä: Vallan vahtikoira nukahti aktiivimallissa

Puheenvuorot

Uutispäälliköltä: Vallan vahtikoira nukahti aktiivimallissa

Lonkeron vahvuus oli Suomen mediassa isompi uutinen kuin työttömien kohtalo.

Eduskunta hyväksyi työttömien aktiivimallin ennen joulua, mutta asiasta nousi kohu vasta sen peruuttamista vaativan kansalaisaloitteen myötä. Vasta silloin media havahtui tekemään toden teolla juttuja, joissa mallin seurauksia käsitellään niiden ihmisten kannalta, joita se koskee.

Vallan vahtikoira unohti tehtävänsä ja nukahti. Ehkä se nukahti, koska käsiteltävänä oli joulun alla muun muassa uusi alkoholilaki. Alkoholi jos jokin kiihottaa suomalaisten mieliä ja kerää klikkauksia medioiden nettisivuille.

Jos kansalaisaloite ei olisi lyhyessä ajassa kerännyt ensin 50 000, sitten 100 000 ja nyt jo yli 107 000 ääntä, otsikoita hallitsisi varmaan vieläkin se, kuinka moni ostaa tänään lähikaupasta 0,8 prosenttiyksikköä aiempaa vahvempaa lonkeroa. Nyt aktiivimallin raju vastustus sentään kipusi tämän aiheen rinnalle.

Olikohan hallituksen tarkoitus ajaa aktiivimalli läpi samaan aikaan alkoholilain kanssa? ”Leipää ja sirkushuveja” oli hyväksi havaittu kansan hallitsemisen periaate jo Rooman keisarien aikana.

Hallitus jätti kotiläksynsä tekemättä. Sitä ei kiinnostanut perustuslakivaliokunnan kritiikki.

Ainakin hallitus jätti kotiläksynsä tekemättä. Sitä ei kiinnostanut perustuslakivaliokunnan kritiikki. Sitä eivät kiinnostaneet myöskään opposition esittämät huolet. Eivätkä sitä tietenkään kiinnostaneet asiantuntijoiden näkemykset.

Ilmeisesti myös lain vaikutusarvio tuli tehtyä hatarasti, jos ollenkaan. Muuten esimerkiksi lapsiasianvaltuutettu Tuomas Kurttilan ei tarvitsisi nyt muistuttaa, että aktiivimallissa ei otettu huomioon lasten varhaiskasvatuspalveluiden järjestämistä. Työttömien varhaiskasvatusoikeus rajattiin 20 tuntiin, ja kunnalla on nyt kaksi viikkoa aikaa järjestää kokoaikainen hoitopaikka, jos vanhempi äkkiä työllistyy. Miten tämä istuu aktiivimallin ajoittaisiin pätkätöihin? Vastaus: hyvin huonosti, koska sitä ei mietitty.

Lain epäoikeudenmukaisuuteen on monien muiden joukossa ottanut kantaa myös kirkkohallituksen asiantuntija Kari Latvus Kirkko ja kaupungin haastattelussa. Malli lyö lyötyä. Se ei auta niitä, jotka eniten apua tarvitsisivat. Mutta se ei tainnut olla lain tarkoitustaan, vaan säästöt. Jos Tanskan malliin haluttaisiin mennä, pitäisi työvoimaviranomaisten resurssien olla aivan toiset, moninkertaiset.

Järkyttävää on vastuuministereiden ja hallituksen johtohahmojen poissaolo julkisuudesta. Ilmeisesti kansalaispalautetta tai työttömien ahdinkoa ei koeta tärkeäksi. Tosin ei tässä ole mitään ihmeellistä, sillä jo lain ensimmäisessä eduskuntakäsittelyssä 8. joulukuuta eduskunnassa ei ollut paikallaan yhtään ministeriä.

Uusi Suomi kertoi uutisessaan, että kyseisessä istunnossa: ”Mika Kari (sd.) kaivoi salissa esiin paikalle kaivatun sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) twiitin, jonka mukaan hän on savusaunassa. Kari mainitsi, että niin ikään paikalle kaivattu työministeri Jari Lindström (sin.) oli tykännyt twiitistä.”

Toki aktiivimallia hiukan uutisoitiin, mutta liian pienellä painoarvolla. Myös hallitukselle olisi voinut olla hyödyllistä, jos media olisi silloin tehnyt tehtävänsä ja ottanut selvää, mitä mallista ihmisille heidän elämässään seuraa. Elämässä, eikä vain tilastoissa. Se olisi Kirkko ja kaupunginkin pitänyt tehdä. Ensimmäinen juttumme aiheesta oli vasta 19.12. ilmestynyt Eira Serkkolan kolumni.

Korjattu 8.1. klo 10 prosentti prosenttiyksiköksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.