null Vantaan seurakuntien perheneuvojat tarjoavat tukea vankilasta vapautuville naisille – myös vankilasta pääsy voi olla kriisi ihmissuhteelle

Vankilasta vapautuminen voi tarkoittaa suurta myllerrystä ihmissuhteissa, myös siksi, että ihminen ei välttämättä palaa vankilasta samanlaisena ihmisenä.

Vankilasta vapautuminen voi tarkoittaa suurta myllerrystä ihmissuhteissa, myös siksi, että ihminen ei välttämättä palaa vankilasta samanlaisena ihmisenä.

Ajankohtaista

Vantaan seurakuntien perheneuvojat tarjoavat tukea vankilasta vapautuville naisille – myös vankilasta pääsy voi olla kriisi ihmissuhteelle

Perheneuvonnan asiakkaina vangit ovat uusi ryhmä. Heidän kanssaan käsiteltävät teemat voivat silti olla ihan samoja kuin muidenkin kanssa.

Vantaan seurakuntien perheneuvonta on aloittanut yhteistyön Hämeenlinnan vankilan kanssa. Vankilasta vapautuville vantaalaisille naisille tarjotaan mahdollisuutta yhteensä 1–5 tapaamiseen perheneuvojan kanssa, ennen vankilasta vapautumista ja sen jälkeen. Ennen vapautumista tapaamiset toteutuvat etäyhteydellä.

Naiset voivat tarvita tukea joko siihen, että he palaavat parisuhdearkeen vankeusajan jälkeen, tai siihen, etteivät aio palata parisuhteeseen, joka heillä oli ennen vankeutta. Myös vanhemmuuteen liittyviä kysymyksiä voi käsitellä perheneuvojan kanssa.

Perheneuvojaa voi tavata myös niin, että mukana on vankilassa tutuksi tullut diakoniatyöntekijä, kumppani tai lapsi. Kaikki lähtee naisen omista tarpeista ja elämäntilanteesta.

Perheneuvojien ja vankilan yhteistyö lähti valtakunnallisesta pohdinnasta siitä, olisiko perheasiain neuvottelukeskuksilla ja vankiloilla yhteistä maaperää. Vankila-aikana on tarjolla monitasoinen tukiverkosto, mutta vapautumisen jälkeen tukiverkosto ohenee.

– Siitä päästiin ajatukseen, voisimmeko tehdä yhteistyötä oman vankiladiakonimme kanssa. Vankilapastori on yhteyshenkilömme, kertoo Vantaan seurakuntien johtava perheneuvoja Maarit Kuusisto.

– Vankilassa oleva nainen jää helposti syrjään yhteiskunnassa, joten pidän tärkeänä, että myös kirkon perheneuvonnan työssä heitä voitaisiin tukea ja palvella perhesuhteiden vahvistamiseksi. Haluamme viestittää vankilasta vapautuville, että perheneuvonta on myös teitä varten, kertoo perheneuvoja Terhi Lahdensalo.

Naiset opettelevat luottamaan itseensä ja toisiin

Vantaan seurakuntien päihde- ja kriminaalityön diakoni Mariella Salminen käy säännöllisesti Vantaan vankilassa, Hämeenlinnan vankilassa ja Vanajan avovankilassa. Hän kohtaa vankilassa olevia naisia sekä kahdenkeskisissä keskusteluissa että ryhmäkeskusteluissa.

Salminen auttaa heitä muun muassa integroitumaan takaisin yhteiskuntaan, rakentamaan omaa identiteettiään ja edistämään terveitä elämäntapoja. Usein keskusteluissa ovat esillä myös ihmissuhteisiin ja päihteisiin liittyvät teemat.

– Monesti naiset ovat selviytyneet huonosta parisuhteesta ja huonosta olosta päihteiden avulla. Keskusteluissa nousevat esiin häpeä ja syyllisyys. On tärkeää tietää naisten elämänhistoriaa, Salminen kertoo.

Vankilassa olevista naisista moni on ollut myös rikoksen uhri, ja taustalla on paljon rikkonaisuuden ja haavoittuvuuden kokemuksia. Heidän voi olla vaikea luottaa ihmisiin ja yhteiskuntaan.

Naiset vankilassa ovat usein pettyneitä itseensä.

- Mariella Salminen

Häpeä ja syyllisyys puolestaan voivat estää avun hakemisen, vaikka vanki tietäisikin, että apua ja tukea on saatavilla. Tässä Salminen on avainroolissa: kun vangit alkavat luottaa häneen, heidän on helpompi luottaa siihen, että perheneuvojan tapaaminen voisi olla hyvä juttu.

Samaan aikaan kun naiset opettelevat luottamaan ihmisiin, he opettelevat luottamaan itseensä.

– Naiset vankilassa ovat usein pettyneitä itseensä ja saattavat ajatella, että kun palaan yhteiskuntaan, en ole mitään enkä kelpaa mihinkään, Salminen kertoo.

– Heidät pyritään saattamaan siihen pisteeseen, jossa he alkavat uskoa itseensä. Fokus kääntyy siihen, että nainen ymmärtää olevansa naisena arvokas. Vaikka mitä olisi tapahtunut, voimme yhdessä miettiä, missä hän on onnistunut, mikä on hyvä juttu elämässä. Sitten lähdetään miettimään, miltä hyvä huominen voisi näyttää.

– Vankilan asukkaiden kanssa työskentely vaatii traumatietoista työotetta, Vantaan seurakuntien johtava perheneuvoja Maarit Kuusisto sanoo.

– Vankilan asukkaiden kanssa työskentely vaatii traumatietoista työotetta, Vantaan seurakuntien johtava perheneuvoja Maarit Kuusisto sanoo.

Vankilasta voi palata muuttunut ihminen

Vankilaan joutuminen on kriisi parisuhteelle, mutta sellainen on myös vankilasta vapautuminen. Vankilassaoloaikana on voinut tapahtua paljon.

– Vankilasta ei välttämättä palaa samanlaisena ihmisenä takaisin, jos muutos on lähtenyt liikkeelle vankila-aikana, Terhi Lahdensalo kuvailee.

– Vankilasta palaa tavallaan täysin riisuttu ihminen. Kaikki pitää aloittaa alusta ja ihminen on ihan uusien asioitten äärellä, Mariella Salminen jatkaa.

Perheneuvonnan asiakkaina vangit ovat ihan uudenlainen ryhmä. Työ ei välttämättä ole kuitenkaan niin erilaista kuin muiden parien kanssa: perheneuvonnassa puhutaan muutenkin myös päihteistä, väkivallasta, vuorovaikutuksesta.

– Perusainekset ovat samoja kaikkien kanssa: mikä on riittävän hyvä suhde, jossa kummankin tarpeet ja toiveet voisivat toteutua riittävän hyvällä tavalla ja jossa olisi turvallista olla, Lahdensalo arvioi.

– Vankilan asukkaiden kanssa työskentely vaatii traumatietoista työotetta, Maarit Kuusisto sanoo.

Muutamalla tapaamiskerralla ei ratkota kaikkia ongelmia, mutta ne ovat hyvä alku, ilman että tarvitsee sitoutua uudessa elämänvaiheessa pitkään prosessiin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.