null Pääkirjoitus: Tämän vuoksi ihmisoikeudet kuuluvat politiikan ytimeen

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Tämän vuoksi ihmisoikeudet kuuluvat politiikan ytimeen

Afganistanissa naisilta on viety kaikki oikeudet, Ugandassa homoseksuaaleja uhkaa elinkautinen tai jopa kuolemanrangaistus.

Kun keskustellaan talouden kovista realiteeteista, ihmisoikeudet joutuvat usein sivurooliin. Niitä pidetään luksuksena, johon voidaan palata, jos rahaa jää. Ainakin mikäli puhutaan muiden kuin suomalaisten tai meitä lähellä olevien ihmisoikeuksista.

Ihmisoikeuksien pitäisi kuitenkin olla aivan politiikan ytimessä. Kyse on sellaisista asioista kuin oikeus elämään ja turvallisuuteen, siihen ettei kiduteta, ja että saa ajatella, uskoa ja sanoa vapaasti mielipiteensä.

Siellä, missä ihmisoikeuksia loukataan, syttyy sotia, tehdään hirveitä tekoja ja syntyy usein tilanne, jossa ihmiset joutuvat pakenemaan maastaan.

Afganistanissa puolelta kansasta on riistetty kaikki oikeudet.

Afganistanissa puolelta kansasta on riistetty kaikki oikeudet. Suomalaisten kouluttamat afganistanilaiset naistoimittajat kertovat nimettöminä yhdessä kirjoittamassaan Suomen Kuvalehden blogitekstissä, ettei yksikään nainen ole Talibanin hallitsemassa maassa suojassa kotinsa ulkopuolella. Jos burkan alta puuttuvat vaikka sukat, seurauksena on rajua väkivaltaa. Naisten elämää ­valvoo ”hyveiden edistämisen ja paheiden vastustamisen ministeriö”.

Ugandassa homoseksuaalit voivat saada elinkautisen ja ­jopa kuolemantuomion siitä, että ”syyllistyvät ­toistuvasti ­homoseksuaalisiin tekoihin”. Tilanne on sama esimerkiksi Iranissa ja Saudi-Arabiassa. Pitkät vankeusrangaistukset uhkaavat seksuaalivähemmistöihin kuuluvia monessa muussakin maassa.

Usein syynä on tiukka tulkinta islamista tai joissakin Afrikan maissa myös kristinuskosta. Ugandassa on taustalla yhdysvaltalaisten fundamentalististen kristillisten järjestöjen toiminta. Näissä maissa toimii myös suomalaisia järjestöjä, joiden olisi syytä puuttua asiaan yhteistyökirkkojensa ja kumppaniensa kanssa.

Ketään ei saa Suomesta palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus.

Tulevasta hallituksesta käytävissä neuvotteluissa on yksi ihmisoikeuksien kannalta erityisen tärkeä kirjaus. Se on palautuskielto. Sen mukaan ketään ei saa Suomesta palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu. Ikävä kyllä Suomesta on viime vuosina palautettu hengenvaaraan esimerkiksi kristityksi kääntyneitä muslimeja.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja. pauli.juusela@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.