null Suonpää: Tragedia, josta Ilta-Sanomat ei twiitannut

Puheenvuorot

Suonpää: Tragedia, josta Ilta-Sanomat ei twiitannut

Palmusunnuntain rauhaa järkyttivät terrori-iskut koptikirkkoihin Egyptissä. Iskut eivät kiinnostaneet Ilta-Sanomia ennen kuin viikkoa myöhemmin, kun päätoimittaja Ulla Appelsin huomasi, ettei arkkipiispa ollut twiitannut niistä.

Minä kuulin Egyptin terrori-iskuista sunnuntaina iltapäivällä, kun Espoon piispa Tapio Luoma niistä twiittasi. Ilta-Sanomat sen sijaan twiittasi enimmäkseen Tukholmassa kaksi päivää aiemmin tapahtuneesta terrori-iskusta ja kuntavaaleista. Myös Italian Tanssii Tähtien Kanssa -kilpailussa esiintyvän naisen läpikuultavan asun läpi kuultava vartalo sekä aistikas eli vähäpukeinen Anu Saagim mahtuivat lehden twiittivirtaan. Neljällekymmenelle palmusunnuntaina kirkossa murhatulle kristitylle lehdellä ei ollut tilaa.

Iskut eivät järkyttäneet Ulla Appelsinia ja Ilta-Sanomien toimitusta – eivätkä totta puhuen minuakaan. Terrori-isku Tukholmassa tuntui edelleen paljon merkittävämmältä. Tukholma on paljon lähempänä ja Tukholmasta kirjoitettiin enemmän.

Iskua seuraavan päivän lehdessäkään ei Egypti Ilta-Sanomia huolettanut. Ulkomaanuutisille varatun aukeaman lehdessä täytti edelleen Tukholman terrori-isku, sitä seuraavana päivänäkin Tukholma vei vielä kolme neljännestä ulkomaanuutisten vähäisestä tilasta. Netissä Ilta-Sanomat sentään julkaisi kolme STT:n tuottamaa uutista Egyptistä. Hyvä, että edes joku huomasi.

Luin koko hiljaisen viikon lehdet enkä nähnyt niissä sanaakaan Egyptin terrori-iskuista. Sen sijaan opin, että kahvi on terveysjuoma ja mämmin kysyntä kasvussa. Kävi myös ilmi, että Danny ja Erika olivat kolme kuukautta aikaisemmin Thaimaassa lomaillessaan liikkuneet skoottereilla. Sama kuva pariskunnasta skoottereineen julkaistiin lehdessä sekä tiistaina että torstaina.

Tukholman isku on tärkeä aihe, samoin mämmi ja vähäpukeiset naiset.

Media muokkaa todellisuutta, kertoo, mikä on tärkeää. Juuri tässä Suomen suurimman uutismedian päätoimittaja Ulla Appelsin käyttää merkittävintä valtaansa. Tukholman isku on tärkeä aihe, samoin mämmi ja vähäpukeiset naiset. Murhatut egyptiläiset eivät ole.

Ilta-Sanomille ei myöskään ollut tärkeä Helsingin piispan ja kirkkoherrojen vetoomus, jonka mukaan ”vihapuhe on syntiä” ja poliisin virkatehtävien haittaaminen ei ole kirkon työntekijöiden tehtävä. Jos vetoomus olisi uutisoitu, olisi samalla selvinnyt kirkon tehtävästä paljon muutakin.

”Kirkon tehtävänä on pitää yllä toivoa ja edistää valon viemistä pimeyden keskelle”, vetoomuksessa nimittäin sanotaan. Tämän pitäisi selventää myös Ulla Appelsinille arkkipiispan twitter-tilin tehtävää. Arkkipiispa ei ole tiedotusväline eikä hänen tehtävänsä ole uutisoida terrori-iskuja. Se on meidän toimittajien tehtävä ja sen tehtävän Ilta-Sanomat egyptiläisten tapauksessa laiminlöi pahasti. Arkkipiispan tehtävä puolestaan on pitää yllä toivoa ja levittää rauhan sanomaa, evankeliumia. Egypti ei meitä järkyttänyt, ei minua eikä Ulla Appelsinia. Siksi meitä ei tarvinnut rauhoitella yhtä paljon kuin Tukholman ja Pariisin iskujen jälkeen.

”Saa ja pitää pelätä”, julisti Appelsinin aiempi kolumni. Tämä kertoo Ilta-Sanomien tehtävästä paljon. Pelko myy – ja samalla tämä pelottelu työllistää niin arkkipiispaa kuin muitakin kirkon työntekijöitä. Jos pelkoon ei aina olisikaan syytä, Ilta-Sanomat voi aina lietsoa sitä lisää. Maailmassa, jossa Ilta-Sanomat pelottelee meitä perättömällä uutisella 126 joukkoraiskauksesta, tarvitaan toivon ja valon sanomaa paljon.

Sananvapauteen kuuluu myös sananvastuu ja sitä vastuuta Ilta-Sanomat kantaa nyt huonosti. Appelsin ei näytä ymmärtävän, että osa suomalaisista saattaa vahingossa uskoa hänen uutisiaan. Nytkin aiemmin lähinnä homokyyläyksestä kiinnostunut poliisikansanedustaja Mika Raatikainen päätti erota lakeja ja yhteiskuntajärjestystä vastaan kapinoivasta kirkosta.

Ilta-Sanomien julkaistua kritiikittä sisäministeriön ylijohtajan väitteen, jonka mukaan hätämajoitusta kirkoissa tarjonneet seurakunnat olisivat panneet "luukut kiinni" havaittuaan hätämajoituksen tarvitsijat kantasuomalaisiksi, kirkon työntekijöiden inboxit täyttyivät vihapostista ja uhkailuista. Jälkikäteen päätoimittaja voi sitten jeesustellen korostaa seurakunnissa tehtävän ”paljon hienoa työtä, joka ei aina ulospäin edes näy”. Ei näy, kun sinä et uutisoi sitä. Pelko ja viha myyvät paremmin.

 


Tekstiä muokattu 20.4. klo 15: lause "...jonka mukaan kirkko olisi lopettanut suomalaisten asunnottomien majoittamisen." muutettu > "…jonka mukaan hätämajoitusta kirkoissa tarjonneet seurakunnat olisivat panneet 'luukut kiinni' havaittuaan hätämajoituksen tarvitsijat kantasuomalaiksi."

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suonpää: On koko yhteiskunnan tehtävä ohjata myös maahanmuuttajia

Puheenvuorot

Tasavallan presidentin uudenvuodenpuheesta eniten huomiota sai presidentin kehotus maahanmuuttajayhteisöille: kasvattakaa omianne. Presidentin mukaan yhteisön pitäisi kantaa vastuuta omistaan ja omiensa rötöksistä. Vastuuta kasvatuksesta meidän pitäisi kuitenkin kantaa yhdessä.


Suonpää: Mitä kirkossa saa sanoa?

Puheenvuorot

Suonpää: Trump? Miksi jumalauta?

Puheenvuorot

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.