null Soili Haverinen aloittaa ensimmäisenä naisena konservatiivikristittyjen instituutin johdossa – ”En pidä uskottavana, että ihminen olisi kehittynyt apinasta”

Rohkea, piikikäs ja lokeroihin sopimaton. Näin Soili Haverinen kuvailee itseään.

Rohkea, piikikäs ja lokeroihin sopimaton. Näin Soili Haverinen kuvailee itseään.

Hengellisyys

Soili Haverinen aloittaa ensimmäisenä naisena konservatiivikristittyjen instituutin johdossa – ”En pidä uskottavana, että ihminen olisi kehittynyt apinasta”

Suomen teologisen instituutin pääsihteeri näkee maskuliinisuuden ihmiskuntaa eteenpäin työntävänä voimana. ”Voisimme joskus naisina osoittaa kiitollisuutta miehille kaikesta siitä hyvästä, mitä he ovat historian aikana puolestamme tehneet.”

”Naisten tulee olla vaiti seurakunnan kokouksissa.” Niin Raamatussa lukee, ja sen vuoksi papin virka kuuluu Soili Haverisen mielestä yksinomaan miehille. Kirkon muut johtotehtävät sopivat naisillekin – mutta käytännössä niihin on löytynyt usein mies.

Haverinen on tottunut olemaan monesti ainoa nainen herätysliikejohtajamiesten keskellä. Nainen, jonka ansiosta vältetään kiusallinen all male panel. Hän on joskus miettinyt, pitäisikö teettää vitsinä paita, jossa lukisi ”kiintiönainen”.

Tänä syksynä Haverinen aloittaa monen konservatiivikristityn johdossa, Suomen teologisen instituutin pääsihteerinä. Hän on tehtävässä ensimmäinen nainen.

– Miesten keskellä on ollut hyvä elää. Minua on varmaan auttanut se, että olen yksinhuoltajaisän kasvattama.

Haverinen aikoo viedä konservatiivien instituuttia käytännönläheisempään suuntaan: siellä voisi oppia, miten perinteiseen uskonkäsitykseen perustuva seurakunta perustetaan ja miten sen toiminta rahoitetaan.

Soili Haverinen kamppaili nuorena sen kanssa, että tunsi kutsumusta hengelliseen työhön, mutta tulkitsi Raamatusta vain miesten sopivan papin virkaan. Hänet kuvattiin Luther-kirkossa.

Soili Haverinen kamppaili nuorena sen kanssa, että tunsi kutsumusta hengelliseen työhön, mutta tulkitsi Raamatusta vain miesten sopivan papin virkaan. Hänet kuvattiin Luther-kirkossa.

Soili Haverinen haluaa olla siellä, minne Jumala hänet johdattaa. Se paikka on ollut viimeiset vuodet Luther-kirkko. 

Pyhätön uusgoottilainen sisäänkäynti erottuu katukuvasta Fredrikinkadulla Kampin keskuksen tuntumassa. Rakennuksen sisääntuloa koristavat enkelit ja lasimaalaukset. Se suunniteltiin alun perin rukoushuoneeksi, mutta välillä ovista kuljettiin yökerhoon.

Täällä sijaitsee myös konservatiivisen Sleyn eli Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen keskustoimisto. Haverinen on työskennellyt Sleyssä teologina, hänen aviomiehensä Martti Haverinen pappina.

Sley on evankelisen herätysliikkeen keskusjärjestö, joka toimii evankelisluterilaisen kirkon sisällä. Se on saanut julkisuutta naispappeuden ja sateenkaariavioliittojen vastustamisesta. Sleyn piirissä kasvanut Milla Heinonen kertoi Kirkko ja kaupungissa elokuussa, kuinka vaikeaa siellä oli elää lesbona.

”Iskä kantoi vastuunsa tyttäristään”

Identtinen kaksossisko, isosisko, traktoreita myyvä isä sekä iltalukiota käyvä äiti. Tältä Soili Haverisen perhe näytti ala-asteen toiselle luokalle asti. Sitten vanhemmat erosivat, ja äiti muutti pois.

– Iskä kantoi vastuunsa tyttäristään.

Lama vaikutti lahtelaisen perheen elämään. Rahat olivat vähissä, vaikka isä vältti työttömyyden. Hän piti tiukkaa kuria ja kannusti opiskelemaan.

Isä Jumalaa ei voi vaihtaa äiti Jumalaan.

Nuori Soili oli ”kiivas feministi”, joka uskoi voittavansa kaikessa tyhmät pojat. Hän koki erottuvansa myös muista tytöistä, jotka olivat kiinnostuneempia poneista kuin luonnontieteistä ja perimmäisistä kysymyksistä.

– En oikeastaan määritellyt itseäni lapsena sukupuolen kautta. Olen insinööriaivo, jota on pienestä asti kiinnostanut, miten asiat toimivat. Suhtaudun näin myös ideologioihin.

Haverisen mukaan opettajat suhtautuivat häneen eroperheen lapsena, josta ei tule yhtään mitään. Väärässä olivat: hän teki siskojensa kanssa luokkahypyn, ja kolmikosta tuli sukujensa ensimmäiset akateemiset jäsenet.

Lukiolaisena Haverinen luki Charles Darwinin Lajien synnyn. Luonnontieteen klassikko ei vakuuttanut häntä.

– En pidä uskottavana, että ihminen olisi kehittynyt apinasta, eli laji olisi muuttunut toiseksi. Evoluutioteorian suurin ongelma liittyy kuitenkin siihen, miten elämä alun perin syntyi. Evoluutioteoria on ollut välttämätön selitys, jotta päästäisiin eroon Jumalasta.

Haverinen jatkoi lukiosta Helsingin yliopistoon lukemaan teologiaa yhdessä kaksossiskonsa eli nykyisen Sonja Falkin kanssa.

Kaksoset myös työskentelivät osittain yhtä aikaa kristillisdemokraattien sisäministeri Päivi Räsäsen erityisavustajina tämän ministerikaudella vuosina 2014–15. Falk on parhaillaankin saman puolueen maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin erityisavustaja.

”Jumala pistää minut pienelle paikalle, jossa olen aina keskenkasvuinen”

Jumalan olemassaolo, ylivertaisuus, voima ja viisaus ovat olleet Soili Haveriselle itsestäänselvyyksiä. Hän tuli vahvasti uskoon 14-vuotiaana.

Lukioikäisenä alkoi vuosien kipuilu Raamatun tarjoaman naisen paikan kanssa. Nykyään Haverinen ajattelee, että naisen asema Jumalan edessä on erilainen kuin miehen, mutta ei hitustakaan huonompi.

– Jumala ilmoittaa itsestään ihmiselle sen verran kuin tahtoo. Hän pistää minut pienelle paikalle, jossa olen aina keskenkasvuinen ja syntinen, armon ja kasvun tarpeessa.

– Jumala on tarkoittanut naiset ja miehet täydentämään toisiaan. Heillä on erilaisia vahvuuksia ja heikkouksia, eikä se ole huono asia, Soili Haverinen sanoo.

– Jumala on tarkoittanut naiset ja miehet täydentämään toisiaan. Heillä on erilaisia vahvuuksia ja heikkouksia, eikä se ole huono asia, Soili Haverinen sanoo.

Haverinen näkee patriarkaalisuuden kristinuskon erottamattomana osana. Messu alkaa Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen, siinä rukoillaan Isä meidän -rukous, ja se päätetään Herran siunaukseen.

– Jos ei siedä patriarkaalisuutta, on rehellisempää perustaa uusi uskonto kuin yrittää muuttaa kristinuskoa. Isä Jumalaa ei voi vaihtaa äiti Jumalaan, kuten jotkut feministiteologit ovat ehdottaneet.

Haverinen kaipaa yhteiskuntaan lisää jotain, mitä hän kutsuu hyväksi patriarkaatiksi. Siinä vahvat käyttäisivät valtaansa heikommistaan huolehtimiseen, ”kuten Jeesus teki”.

Ajatus menee näin: Naiset ja miehet ovat erilaisia. Jos he saavat toteuttaa itseään vapaasti, moni nainen panostaa perhe-elämään ja saa siksi miehiä pienempää palkkaa. Johtajiksi päätyy enimmäkseen miehiä. Tämä on täysin ok.

– Miehet ovat käyttäneet voimaansa ja valtaansa huomattavasti enemmän naisten suojelemiseen, yhteisten kotien rakentamiseen ja leivän hankkimiseen kuin naisten alistamiseen. Voisimme joskus naisina osoittaa kiitollisuutta miehille kaikesta siitä hyvästä, mitä he ovat historian aikana puolestamme tehneet. Maskuliinisuus on ihmiskuntaa eteenpäin työntävä voima.

Haverinen on törmännyt joskus käsitykseen, jonka mukaan nainen olisi jotenkin vähemmän kuin mies. Hänestä ajatus edustaa vääristynyttä patriarkaattia, eikä se ole Raamatusta peräisin.

Luther-kirkon Jeesus-taulu vaurioitui talvisodan pommituksissa. 

Luther-kirkon Jeesus-taulu vaurioitui talvisodan pommituksissa. 

”Jotta kenenkään ei tarvitsisi tehdä aborttia”

Tärkein tehtävä, mikä ihmisellä voi olla. Suuri vallankäytön mahdollisuus. Toimiminen Jumalan luomistyön välikappaleena. Näin Soili Haverinen ylistää äitiyttä.

Haverisen verkkosivuilla ja viestipalvelu X:ssä, eli entisessä Twitterissä, hänen ensimmäinen tittelinsä on äiti. Vasta sen jälkeen tulevat työ ja lukuisat luottamustoimet.

Mikä äitiydessä on kaikkein olennaisinta?

– Haluan olla äiti, joka ei hylkää lapsiaan.

Haverisen mielestä nykyään on vallalla ajatus, että äitiys kahlitsee naista.

– Ajan henki on vaikuttanut minuunkin. Tuntuu kuin naisen pitäisi saada arvonsa irtautumalla siitä, mitä naiseus biologisesti on.

Haverinen ei kokenut itseään äidilliseksi naiseksi, ennen kuin synnytti poikansa 20 ja 18 vuotta sitten. Hänestä tuntui vaikealta jäädä äitiyslomalle. Hän palasi osa-aikaisesti töihin molemmilla kerroilla, kun lapsi oli noin vuoden.

Nyt Haverinen vaatii äitiydelle lisää arvostusta. Hänestä mahdollisuus kotiäitiyteen kuuluu muillekin kuin varakkaille. Opintojen viivästyminen perheellistymisen vuoksi pitäisi normalisoida, koska raskaudet onnistuvat helpoimmin nuorena.

Haverinen toivoo lapsille äitiä ja isää. Hän säästäisi yhteiskunnan varoilla tehtävät hedelmöityshoidot eri sukupuolta oleville pareille. Itselliset naiset ja naisparit jäisivät niiden ulkopuolelle.

Soili Haverinen ja Luther-kirkon kannettava risti.

Soili Haverinen ja Luther-kirkon kannettava risti.

Jos nainen tulee raskaaksi – vaikka vasten tahtoaan – hän ei voisi välttää äitiyttä, jos Haverinen saisi päättää. Hän haluaisi lakkauttaa sosiaalisista syistä tehtävät abortit, eli valtaosan raskauden keskeytyksistä Suomessa.

– Yhteiskunnan pitäisi huolehtia äideistä hyvin, jotta kenenkään ei tarvitsisi tehdä aborttia. Jos raskaus uhkaisi henkeä, eikä äitiä ja lasta voitaisi pelastaa, niin silloin pelastettaisiin äiti.

”On väärin sanoa olevansa nainen, ellei ole biologisesti nainen”

Sukupuoleen liittyvät kysymykset kiinnostavat Soili Haverista niin paljon, että hän tekee sukupuolen teologiasta uskonnonfilosofian väitöskirjaa Helsingin yliopistoon. Hänestä sukupuoli-identiteettejä voi olla yhtä monta kuin on ihmisiä – mutta sukupuolia on tasan kaksi.

– Minusta on väärin sanoa olevansa nainen, ellei ole biologisesti nainen. Muu vähättelee naiseutta. Jokainen nainen on joutunut kasvamaan tytöstä ja elämään yläasteen, jolloin kuukautiset tulevat ja tissit kasvavat. Hän on kokenut sen kaiken.

Haverinen näyttää mietteliäältä.

– En kyllä tiedä, kuinka paljon raivoa haluamme herättää tällä jutulla.

Vaikuttaja kirkossa ja yhteiskunnassa

* Suomen teologisen instituutin pääsihteeri syksystä 2023 alkaen.

* Työskennellyt Helsingin Luther-kirkon teologina ja Suur-Helsingin piirivastaavana Suomen luterilaisessa evankeliumiyhdistyksessä eli Sleyssä.

* Kirkolliskokouksen eli kirkon ylimmän päättävän elimen jäsen kaudella 2020–24 sekä kirkolliskokouksen perustevaliokunnan jäsen.

* Helsingin hiippakuntavaltuuston jäsen, Vantaan seurakuntayhtymän kirkkovaltuuston ja yhteisen kirkkoneuvoston jäsen sekä Tikkurilan seurakuntaneuvoston jäsen.

* Ministeri Päivi Räsäsen (kd.) erityisavustaja vuosina 2014–15. Myös muita vastuutehtäviä kristillisdemokraateissa.

* Kirkko ja kaupunki -median johtokunnan jäsen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.