null Tikkurilan kirkon nimeksi valittiin Tikkurilan kirkko – uusi kirkko vihitään käyttöön tammikuussa

Tikkurilan uusi kirkko ja kirkkokortteli näyttävät nyt tältä Vantaan kaupungintalon suunnasta.

Tikkurilan uusi kirkko ja kirkkokortteli näyttävät nyt tältä Vantaan kaupungintalon suunnasta.

Ajankohtaista

Tikkurilan kirkon nimeksi valittiin Tikkurilan kirkko – uusi kirkko vihitään käyttöön tammikuussa

Tikkurilan kirkko oli suosituin ehdotus nimikilpailussa. Kirkon käyttöönotto siirtyy parilla kuukaudella eteenpäin.

Tikkurilan keskustaan Vantaalle valmistuva uusi kirkko vihitään käyttöön sunnuntaina 24. tammikuuta. Vihkimismessussa ovat mukana Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo sekä Porvoon hiippakunnan piispa Bo-Göran Åstrand. Kirkon avajaisjumalanpalvelus televisioidaan.

Kirkko valmistuu luovutusvalmiiksi marraskuun aikana. Kirkko vihitään ja tilat otetaan käyttöön kuitenkin vasta tammikuussa 2021. Näin halutaan tehdä, jotta toiminta voidaan aloittaa hallitusti ja tilat ovat varmasti toimintakunnossa.

– Suunnitelmissa oli, että kirkko olisi voitu vihkiä käyttöön jo ensimmäisenä adventtisunnuntaina 29.11. Tärkeintä on kuitenkin, että kirkko saadaan toimimaan alusta asti kunnolla. Tammikuun avajaispäivämäärä oli varalla, ja olen hyvin tyytyväinen, että voimme vihkiä kirkon käyttöön silloin, sanoo Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast.

Saamme nyt terveet ja hyvät tilat, joilla voimme palvella seurakuntalaisia lapsista ikäihmisiin.
– Janne Silvast

Rakennuksesta tulee Tikkurilan seurakunnan ja Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan kotikirkko. Lisäksi sinne sijoittuvat Vantaan seurakuntien yhteisen seurakuntatyön palvelut ja seurakuntayhtymän hallinto.

Koronapandemia ja mekaanisen metsäteollisuuden lakko ovat tuoneet matkan varrella viiveitä ja muutoksia työjärjestyksiin, mutta rakentajat ovat kyenneet kirimään viiveet kiinni.

Kirkon rakentamisesta vastaa allianssi, johon kuuluvat Vantaan seurakuntayhtymä, kirkon suunnittelija arkkitehtitoimisto OOPEAA ja rakennusurakoitsija Lujatalo Oy. Allianssi on pystynyt vastaamaan urakan aikana täsmentyneisiin käyttäjän toiveisiin ja tarpeisiin ja saa kirkon ja seurakuntien työtilat aikataulun mukaisesti valmiiksi.

– Työmaalla tehdään vielä syksyn aikana viimeistely- ja kalustustöitä sekä kirkkorakennuksen Asematien puoleisen sisäänkäynnin rakenteita. Taloteknisten järjestelmien mittaus- ja säätötyöt valmistuvat marraskuun alussa, Lujatalon työpäällikkö Tomi Varonen kertoo.

Tikkurilan kirkko palvelee monella tapaa vantaalaisia

Kirkon tiloissa järjestetään muun muassa toimintaa lapsille ja nuorille, kerhoja, hartauksia, musiikkitilaisuuksia sekä jumalanpalveluksia. Kirkkoon tulee myös diakonia- ja perhetyöntekijöiden vastaanottotilat.

Katutasossa tulee toimimaan kahvila ja lapsiperheille tarkoitettu Pienten paikka -tila. Pienten paikassa voi leikkiä, jutella muiden perheiden kanssa tai halutessaan osallistua lastenohjaajien suunnittelemaan toimintaan.

– Saamme nyt terveet ja hyvät tilat, joilla voimme palvella seurakuntalaisia lapsista ikäihmisiin. Odotuksena on myös, että rakennuksessa voidaan järjestää esimerkiksi monipuolista konserttitoimintaa ja yhteisöllisiä ruokailuja. Tarkoitus on pitää kirkkosali aina avoinna, niin että ihmiset voivat pistäytyä siellä, Janne Silvast luonnehtii.

Koronapandemia ja metsäteollisuuden lakko viivästyttivät rakennustöitä. Viive otetaan kiinni ja kirkko valmistuu aikataulussa.

Koronapandemia ja metsäteollisuuden lakko viivästyttivät rakennustöitä. Viive otetaan kiinni ja kirkko valmistuu aikataulussa.

Entä pysyykö kirkko sille asetetussa 21,3 miljoonan euron budjetissa?

– Käsittääkseni harvinaisen hyvin verrattuna moniin muihin kirkon rakennushankkeisiin. Ihan tarkkaa tämänhetkistä tietoa minulla ei ole. Ilmeisesti pieni ylitys voi tulla, ehkä joitakin satojatuhansia euroja, Silvast selvittää.

Paikalla aiemmin sijainnut kirkko oli vuosia suljettuna sisäilmaongelmien vuoksi. Vuonna 1956 valmistuneen tiilikirkon olivat suunnitelleet arkkitehdit Leena ja Kalle Niukkanen. Sen purkaminen alkoi syksyllä 2018 ja uuden Tikkurilan kirkon peruskivi päästiin muuraamaan keväällä 2019.

Kirkon on suunnitellut arkkitehtitoimisto OOPEAA Office for Peripheral Architecture, ja sen pääsuunnittelija on Anssi Lassila. Kirkkosaliin tulee taiteilija-arkkitehtikaksikko Jaana Partasen ja Heikki Lamusuon suunnittelemaa sekä toteuttamaa kirkkotaidetta. Kirkkotekstiilit tekee tekstiilitaiteilija Helena Vaari.

Tikkurilan kirkko oli suosituin nimi nimikilpailussa

Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan 2.9. valita uuden kirkon nimeksi Tikkurilan kirkko. Kirkon nimeä tullaan käyttämään kolmella kielellä, suomen kielen lisäksi ruotsiksi Dickursby kyrka ja englanniksi Tikkurila Church.

Tikkurilan alue on vahvasti monikulttuurinen. Kirkosta halutaan kohtaamispaikka, johon on kaikkien helppoa tulla.

Nimi on selkeä. 
– Janne Silvast

Nimeä etsittiin kansalaiskyselyllä, jossa pyydettiin kaupunkilaisilta ideoita uuden kirkon nimeksi. Ehdotuksia nimestä saatiin yli 270 kappaletta. Ehdotuksissa eniten ääniä sai Tikkurilan kirkko. Sitä ehdotettiin 43 kertaa.

Muita usein toistuneita nimiehdotuksia olivat esimerkiksi Tikkuristi tai kirkon kolmikulmaiseen julkisivun muotoon sekä symboliikkaan liittyneet ehdotukset kuten Kolmiokirkko tai Pyhän Kolminaisuuden kirkko.

– Nimen valinta oli tosi mielenkiintoinen prosessi. Saimme paljon hyviä ehdotuksia. Kirkon hankeryhmässä päädyttiin kuitenkin Tikkurilan kirkkoon, joka oli suosituin nimi myös vantaalaisille suunnatussa nimikilpailussa. Kirkkoneuvosto hyväksyi nimen yksimielisesti. Nimi on selkeä. Jos halutaan tehdä erilaisia kampanjoita, tuon brändin alla voi tehdä vaikka mitä, sanoo Janne Silvast.

Yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi myös Tikkurilan kirkon logon. Logossa kirkon silhuetti toistuu kolmiulotteisena ja katolla oleva risti erottuu kirkon julkisivun lisäksi myös tunnuksen muotoilussa.


Tältä Tikkurilan kirkko näytti elokuun alussa:

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.