null ”Tässä ei ole hyvin tai huonosti sujumista” – Havu Pellikalle hiljainen rukous on lepoa Jumalan läsnäolossa

Havu Pellikan mukaan sydänrukouksessa ei ole tarkoituksena hakea tiettyä kokemusta tai olotilaa. Hänet kuvattiin Paavalin kirkolla, missä voi tutustua sydänrukoukseen helmikuun alussa.

Havu Pellikan mukaan sydänrukouksessa ei ole tarkoituksena hakea tiettyä kokemusta tai olotilaa. Hänet kuvattiin Paavalin kirkolla, missä voi tutustua sydänrukoukseen helmikuun alussa.

Hengellisyys

”Tässä ei ole hyvin tai huonosti sujumista” – Havu Pellikalle hiljainen rukous on lepoa Jumalan läsnäolossa

Havu Pellikan mukaan hiljainen rukous tuo näkyviin pyhän, joka on kaikessa. Alkuvuodesta Mikaelin ja Paavalin seurakunnissa opetetaan sanatonta sydänrukousta.

Miten sinusta tuli sydänrukouksen harjoittaja, merentutkija Havu Pellikka?

– Kuulin ensimmäisen kerran sydänrukouksesta kevättalvella 2023, kun osallistuin pappi Lauri Maaralan vetämään retriittipäivään. Hän puhui rukouksesta tavalla, joka tuntui minulle järkevältä. Minua puhutteli esimerkiksi ajatus, että Jumala rukoilee meissä, eikä rukous ole jotakin, mitä me teemme.

– Asia kypsyi minussa, ja saman vuoden syksyllä aloitin sydänrukouksen ohjaajan koulutuksen. Minulla on buddhalaista meditaatiotaustaa, ja olin sen myötä oppinut pitämään hiljaisuuden viljelystä. Etsin kirkosta jotakin samankaltaista, ja siksi sanaton rukous tuntui luontevalta. Syksyllä 2023 aloitin myös teologian opinnot.

Onko sydänrukouksen oppiminen vaikeaa?

– Menetelmä on hyvin yksinkertainen, sen perusohjeen voi omaksua muutamassa minuutissa. Mutta ei sydänrukous välttämättä helppoa ole. Yksinkertainen menetelmä voi avata itsessä matkan, jossa rukouksesta avautuu vähitellen erilaisia puolia ja vaiheita.

Rukous ei voi epäonnistua, kun siinä on intentio olla rukouksen käytettävissä.

– Sydänrukous on sanattoman rukouksen menetelmä, jossa asetutaan olemaan rukouksen käytettävissä. Rukous tapahtuu meissä, ja ihminen ei tee muuta kuin antaa suostumuksensa käytettävissä olemiselle ja Jumalan toiminnalle.

– Näkisin, että sydänrukouksessa ja buddhalaisessa meditaatiossa on kyse paljolti samasta asiasta, vaikka kehys on erilainen. Kummassakin on tarkoituksena pysyä tiedostavassa läsnäolossa. Minulle ainoa ero on siinä, että sydänrukoukseen sisältyy ajatus suhteesta Jumalan kanssa.

Mitä sydänrukouksen aikana tapahtuu?

– Yleensä ajatukset laukkaavat enemmän tai vähemmän villisti, ja kun rukoilija havahtuu niistä, hän palaa pyhän sanan avulla hiljaiseen läsnäoloon. Muuta siinä ei tapahdukaan. Ihminen lepää 20 minuuttia hiljaa Jumalan läsnäolossa ja pyrkii päästämään irti kaikesta, mikä yrittää kaapata huomion.

– Tarkoituksena ei ole hakea tiettyä kokemusta tai olotilaa, vaan sallia se, mitä tapahtuu ja mitä siinä hetkessä on. Ajatuksena on, että kun sydänrukousta harjoittaa säännöllisesti ja pitkäkestoisesti, se raivaa vähitellen esteitä Jumala-yhteyden tieltä. Tämä tapahtuu paljolti tiedostamattomalla tasolla. Rukoilija ei välttämättä tiedosta rukouksen aikana tai sen jälkeenkään, mitä siinä tapahtuu tai mikä muuttuu.

Havu Pellikka näkee, että sydänrukouksessa ja buddhalaisessa meditaatiossa on kyse paljolti samasta asiasta. Erona on se, että sydänrukoukseen sisältyy ajatus suhteesta Jumalan kanssa. 

Havu Pellikka näkee, että sydänrukouksessa ja buddhalaisessa meditaatiossa on kyse paljolti samasta asiasta. Erona on se, että sydänrukoukseen sisältyy ajatus suhteesta Jumalan kanssa. 



Minkälaisen ohjeen antaisit ihmiselle, joka haluaa tutustua sydänrukoukseen?

– Kannattaa kokeilla avoimin mielin. Aika yleinen kokemus alussa on se, että en osaa, tämä sujuu huonosti ja tästä ei tule mitään. Sellaisistakin ajatuksista voi päästää irti.

– Tässä ei ole hyvin tai huonosti sujumista. Tarkoituksena ei ole päästä täydelliseen tyyneyteen tai saavuttaa tila, missä ajatuksia ei tulisi. Rukous ei voi epäonnistua, kun siinä on intentio olla rukouksen käytettävissä.

Mikä on sinulle pyhää?

– Hiljaisuus on pyhää, tai oikeastaan hiljaisuus tuo näkyviin sen pyhän, joka on kaikessa. Myös ihmisen ja Jumalan suhde on sillä tavalla pyhä, että siihen eivät saisi muut tulla väliin.

Vanha kristillinen rukoustapa

Sydänrukous on vähiin sanoihin tyytyvää hiljaista rukousta. Se pohjautuu Jeesuksen rukousopetukseen ja sanattomaan kontemplatiivisen rukouksen traditioon, joka on kuulunut kristinuskoon sen alkuajoista lähtien.

Sydänrukouksen kehittymiseen ovat vaikuttaneet Tietämättömyyden pilvi -nimisen opaskirjan kirjoittanut tuntematon mystikko, Avilan Teresa, Ristin JohannesThomas Merton sekä erityisesti yhdysvaltalainen trappistimunkki Thomas Keating.

Thomas Keatingin sydänrukoukseen opastavasta kirjasta Avoin mieli ja sydän (Hiljaisuuden ystävät 2024, suom. Anni Pesonen) on tullut modernin kristillisen mystiikan klassikko.

Korjattu 7.1. klo 9.42 Sydänrukouksen yhteisöpäivän muuttunut alkamisaika sekä lisätty klo 10.22  tietolaatikko sydänrukouksesta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hiljainen rukous voi parantaa tunne-elämän haavoja tai auttaa olemaan enemmän läsnä arjessa

Hengellisyys

Vaikeat kokemukset ovat tunneroskaa, jota Jumala kompostoi ja puhdistaa hiljaisuudessa, oivalsi hengellinen opettaja Thomas Keating. Perheterapeutti Arja Seppänen ja erikoislääkäri Simo Kuurne kertovat, millaista on Keatingin opettama parantava sydämen rukous.







Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.